NYHET
Høytstående pris tildelt Nordic NeuroLab
Helseteknologiselskapet Nordic NeuroLab, med tette bånd til UiB, ble nylig tildelt internasjonaliseringsprisen "Villsauen" av Bergens Næringsråd og Vestland fylkeskommune. – En sjelden suksesshistorie, sier professor og aksjonær Karsten Specht ved UiB.
Nordic NeuroLab er et selskap med sterk forankring i forskningsmiljøet ved Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssjukehus. Bergensselskapet er en viktig leverandør av nøkkelteknologi for MR-maskiner til helseaktører globalt, og eksporterer årlig for rundt 90 millioner kroner.
Selskapet er en spin off-bedrift fra forskningsgruppen "Bergen fMri group" som jobber med avansert hjerneavbildingsteknikk. Kriteriene for å motta prisen, er at man må være innovativ og ha etablert seg i det internasjonale markedet på permanent basis. Villsauen er valgt symbol fordi den er sterk, utholdende og nøysom.
Målrettet utvikling
Professor Karsten Specht ved UiB er leder av forskningsgruppen. Han mener det tette samarbeidet har hatt mye å si for at selskapet i dag leverer tjenester til kunder på tvers av tre kontinenter, med installasjoner ved nesten 1900 sykehus og universiteter i over 70 land.
– Gjennom det tette samarbeidet, har NNL fått et dypere innblikk i aktuelle akademiske diskusjoner, og kan mye mer målrettet utvikle produktene sine. På den andre siden får vi anledning til å følge med på produktutviklingen, og kan gi innspill og teste produkter. Det gir en gjensidig forståelse for problemstillinger og mulige løsninger.
Forankret i forskning
Specht legger til at den tette kontakten trolig også har gjort at selskapet har valgt å beholde hovedkontoret i Bergen.
– På hvilken måte tenker du at Nordic NeuroLab kan være et eksempel til etterfølgelse for innovasjonsarbeidet ved UiB? – Flere av forskersgruppens medlemmer var med da NNL ble dannet for mer enn 20 år siden. Dette var fordi vi hadde en betydelig mangel på forskningsutstyr til forskning på hjerneavbildning (fMRI). Jeg kom selv inn som aksjonær ett år etter at bedriften ble opprettet. Derfor synes jeg dette er en sjelden suksesshistorie hvor en bedrift, opprettet av forskere for å ha dekket et behov vi hadde identifisert, har blitt en så stor og internasjonalt anerkjent bedrift, sier Specht.
I begrunnelsen la juryen vekt på selskapets evne til å oppnå internasjonal suksess, til tross for et lite marked med begrenset kommersielt fokus i Norge. Det sterke samarbeidet med akademia og helsevesenet ble også trukket fram.
Les mer om prisutdelinen på nettsidene til Bergen Næringsråd.