#folkpåUiB

Christoph Noever

Postdoktor ved Insititutt for biovitenskap

"Å finne en hval med magesekken full av plast, var rystende. Da jeg dro ut pose etter pose så det ut som det aldri skulle ta slutt. Det vi forventet å finne var rester av dypvannsblekksprut, som er dens vanlige kost. At vi heller fant plast i magen til et av havets største dyr, viser i hvilket omfang vi mennesker påvirker det marine økosystemet.

Nå, fire år etter, har bevisstheten og engasjementet rundt plastproblematikken økt voldsomt: Annenhver nordmann har endret vaner knyttet til plast grunnet Plasthvalen. Mange har engasjert seg i ryddeaksjoner, og vi har samlet fagmiljøene til et tverrfaglig plastnettverk for å øke kompetanse. Jeg og andre marinbiologer og veterinærer har også startet en ideell organisasjon, Strandinger i Norge, med mål om å rapportere og undersøke dyr som driver i land.

Plasthvalen var en vekker for oss, men problemet med marin forsøpling er i dag like aktuelt. Plastproduksjon og forbruk er fremdeles i vekst. Fremover er vi nødt til å kutte unødvendig plast, og finne bærekraftige alternativer som varer evig når det havner i naturen og havet."

FAKTA

I denne serien løfter vi frem en UiB-ansatt eller student som deler sine små og store historier. Følg gjerne vår Instagram-konto unibergen for flere UiB-historier.

Powered by Labrador CMS