NYHET
Stipendiatlivet – nå som podkast
Etter at pandemien overtok samfunnet, opplevde de lengere avstand fra sine medstipendiater og en barriere for å diskutere felles utfordringer og deling av erfaringer og løsninger – da laget de en podkast om PhD-livet.
– Vi fikk ideen etter første nedstenging. Etter å ha undersøkt hva som finnes av podkaster så fant vi ut at det ikke er en som handler om hvordan det er å være PhD-stipendiat, sier Vilde Dimmen.
Sammen med Martin Kjenes og Albina Gilmullina startet de i fjor vår podkasten PhD Rhapsody hvor de snakker om hvordan det er å være stipendiat.
– Før pandemien stengte samfunnet kunne vi møtes og diskuter problemstilling og dele erfaringer med andre som var i samme situasjon og opplevde det samme som oss, sier Albina Gilmullina.
Årene du er stipendiat er en intens periode hvor du har ansvar for å jobbe med den problemstillingen du selv har valgt. Noe som kan føre til at du av og til føler deg litt alene. Men stipendiatene bak PhD Rhapsody kan fortelle at du sjelden er alene om dine opplevelser.
Podkasten følger progresjonen
Det er planlagt 20 episoder av podkasten, hvor de 10 første episodene tar for seg stipendiatperioden i kronologisk rekkefølge og de 10 siste vil være tematiske episoder som tar for seg situasjoner og forutsetninger som ikke direkte relaterer til doktorgraden, men som vil påvirke hverdagen som stipendiat.
– Alle går gjennom samme prosess – søke, skrive forslag, delta på konferanser, undersøkelser/datainnsamling, skrive og lese artikler, dialog med veiledere, skriving, innlevering og disputas, sier Martin Kjenes.
Nå som de er ferdig med å snakke om den strukturelle delen av arbeidet går de nå over til det som er mer utenforliggende.
– Nå tar vi for oss store tema som påvirker hverdagen vår, men som ikke nødvendigvis er en del av selve gradsarbeidet. For eksempel handler den siste episoden vi spilte inn om hvordan det føles å ville droppe ut, vi skal snakke om hvordan det er å ha barn og skrive doktorgrad, vi skal diskuterer feminisme, hvordan det er å være kvinne i akademia, i tillegg til mental helse og hva som skjer om du blir forsinket, fortsetter Kjenes.
En godt planlagt suksess
Med lyttere fra over 30 land må en kunne kalle prosjektet en suksess som også kan være nyttig for bachelor og master studenter å lytte til. Suksessen er nok ikke tilfeldig, prosjektet er godt planlagt.
– Vi brukte en del tid på å planlegge, vi hadde en prøveinnspilling som vi testet på noen venner som jobber med radio og vi har fått lov til å leie studio i studentradioen for at vi skal få god kvalitet på innspillingene, sier Gilmullina.
– Hun som gav oss tilbakemelding på prøveepisoden jobber i studentradioen og tar en bachelor. Hun kunne kjenne seg igjen iblant annet når vi snakket om akademisk skriving. Så noen av episodene våre kan nok være nyttige for flere enn PhD-studenter, fortsetter Gilmullina.
At podkasten har fått et internasjonalt publikum er ikke tilfeldig.
– Vi valgte å spille den inn på engelske fordi vi har et internasjonalt arbeidsmiljø, der omtrent halvparten ikke snakker norsk. Slik kan podkasten være til nytte for flere. Det er gøy at vi har lyttere i så mange land, men det tenker vi ikke så mye over. Vi bare håper at våre diskusjoner kan inspirere eller være til nytte for de som hører på, sier Dimmen.
God støtte fra universitetssamfunnet
I tillegg til at de låner studio hos studentradioen har de fått prosjektstøtte fra universitetet.
– Når vi først skulle lage en podkast ville vi at det skulle være god kvalitet, så vi sendte en liten søknad om støtte til fakultetet (Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet). De var veldig positive til prosjektet vårt, og ville gjerne støtte oss slik at vi kan leie studio hos Studentradioen i Bergen. Vi vil gjerne si takk til alle som har bidratt til å få dette prosjektet i gang!
– Dersom noen har innspill på hva vi skal diskutere i de kommende episodene er det bare å ta kontakt, avslutter de.