NYHET

Josephine Salice ved Institutt for fysikk og teknologi vant førsteplass under Forsker Grand Prix i Bergen i fjor. Hun forteller at hun har blitt tryggere på seg selv som formidler og at hun har fått snakke mye om forskningen sin på skoler, i aviser og på radio.

Forsker Grand Prix: – En sjelden fin mulighet

Forsker Grand Prix er en formidlingskonkurranse som gir ti doktorgradsstipendiater muligheten til å delta på coaching, bygge nettverk, presentere forskningen sin og vinne 5000 kroner. Stipendiater i Bergen kan søke om å bli med innen 30. april.

Publisert Sist oppdatert

FORSKER GRAND PRIX I BERGEN

  • Mesterskap i forskingsformidling som arrangeres av Forskningsdagene i Bergen
  • Deltakerne får fire minutter hver til å presentere forskningen sin foran et dommerpanel og publikum
  • I forberedelsesfasen får deltakerne individuell coaching i storytelling, presentasjonsteknikker, stemmebruk, kronikkskriving, mediehåndtering og kreativ tenkning, samt tilgang på et tverrfaglig nettverk
  • For å kvalifisere må man være stipendiat ved en høyere utdannings- eller forskningsinstitusjon i Bergen og disputere etter finalen i september
  • Søknadsfristen er 30. april. Søknadsskjema finner du her
  • Bergensfinalen arrangeres 27. september under Forskningsdagene i Bergen
  • Det er foreløpig også planlagt en nasjonal finale 30. september

– Å delta i Forsker Grand Prix er en fantastisk måte å bli ordentlig kjent med fagstoffet sitt, lære seg å forklare det kort og presist, og tilpasse det slik at bestemor kan forstå det. Jeg anbefaler alle stipendiater å søke, sier romfysiker og nordlysforsker Josephine Salice.

For om lag seks måneder siden stakk hun av med førsteplassen i Bergensfinalen. Tiden etterpå har vært innholdsrik.

– Etter å ha deltatt og vunnet sitter jeg igjen med utrolig mye erfaring med å fortelle om fagfeltet mitt. Jeg har fått snakke til elever på ungdomsskole og videregående, og har vært med på intervjuer i aviser og på radio. Det at jeg har blitt tryggere på meg selv som formidler, gjør det ekstra gøy å snakke om forskningen, sier Salice.

Personlig motivasjon vektlegges

Vinneren av konkurransen får 5000 kroner, heder, ære og en stor pokal. Men det er ikke bare førsteplassvinneren som høster gevinster. Alle deltakerne får coaching og kompetanseheving som de kan nyttiggjøre seg av videre i karrieren.

– De ti søkerne som velges ut får en-til-en coaching av dyktige eksperter. De lærer teknikker for å bli tryggere på scenen og for å nå ut med forskningen sin til et større publikum, sier Silje Vik Pedersen, leder for Forskningsdagene i Bergen.

Pedersen håper å se mange søknader med tematisk bredde fra hele Bergen innen fristen 30. april.

Silje Vik Pedersen forteller at søkerne til Forsker Grand Prix helst bør ha kommet halvveis i doktorgraden. – Da er det lettere å fortelle om temaet sitt, sier hun.

– Coachinggruppen velger ut de som får delta. Det stilles ingen spesielle krav til søkernes egenskaper, men personlig motivasjon vektlegges. Deltakerne må ha et ønske om å formidle og være mottakelige for coaching, sier hun.

Ønsket om å bli en bedre formidler var en viktig årsak til at Salice søkte i fjor.

– Jeg ville lære hvordan jeg skulle formidle forskningen min innen romfysikk til den generelle befolkningen på en interessant og engasjerende måte. I tillegg ville jeg utfordre meg selv. Det er ingen bedre måte å gjøre det på enn å bli tvunget opp på en scene som skal filmes live, sier hun.

Under Forsker Grand Prix må deltakerne komprimere flere års forskning til en presentasjon på bare fire minutter.

Viktig med støtte fra leder

Kandidatene kan regne med å få stort utbytte av å delta i konkurransen, men det er nødvendig at de setter av tid til forberedelser og samlinger før finalen går av stabelen 27. september.

Pedersen understreker viktigheten av støtte fra nærmeste leder og fagmiljøet underveis i løpet.

Alle ledere med en kandidat som ønsker å delta i Forsker Grand Prix bør oppmuntre og støtte vedkommende gjennom løpet.

Silje Vik Pedersen

– Vi har i noen tilfeller sett at enkelte deltakere ikke har fått tilstrekkelig støtte fra leder og fagmiljøet rundt seg. Dette gjør prosessen tung, både for deltakeren det gjelder og for oss som jobber med Forsker Grand Prix. Oppfordringen fra oss er derfor at alle ledere med en kandidat som ønsker å delta bør oppmuntre og støtte vedkommende gjennom løpet. Det som kandidaten får med seg, vil komme til nytte. Ikke bare for kandidaten selv, men også for fagmiljøet og institusjonen de representerer, sier hun.

– Dersom man ønsker å utfordre seg selv og lære nye ferdigheter som man kan ta med seg videre i arbeidslivet, bør man søke. Man får en sjeldent fin mulighet til å dele forskningen sin med befolkningen, sier Salice.

Powered by Labrador CMS