NYHET

UiB-rektor Margareth Hagen tok imot statsminister Jonas Gahr Støre da han ankom ved universitetsaulaen fredag morgen.
Men først, la oss spole tilbake. Like før klokken 10:00 sto Margareth Hagen ved inngangsporten og ønsket publikummere og innledere velkommen til konferansen mens hun og pressekorpset ventet på statsministeren.
Politiet var sterkt tilstedeværende både innvendig og utenfor aulaen for å ivareta sikkerheten ved arrangementet.
Crew-medlemmene sørget for at de siste detaljene kom på plass før dørene åpnet.
Prosjektleder for arrangementet Daniel Stølen Alme holdt overblikket mens lyd-instillingene ble testet.
Statsministeren ble møtt av et stort pressekorps utenfor aulaen.
En alvorspreget statsminister gikk inn i aulaen sammen med rektor.
Statsministeren satte av tid til å se på utstillingen "Unissued Diplomas" som hang i trappeoppgangen til Universitetsaulaen. Utstillingen viser historiene til 36 drepte ukrainske studenter som aldri fikk fullføre utdannelsen sin.
– Noe av det sterkeste jeg har sett, sa Støre om utstillingen "Unissued diplomas".
Over 300 publikummere hadde meldt seg på konferansen.
Videoteknikerne Isabel Odriozola og Mikkel Berger fra Creative Technology styrte kameraene inni aulaen fra innsiden av en tilhenger som sto på utsiden av bygget.
Rektor holdt velkomsttale før statsministeren holdt sin åpningstale.
– Jeg kan ikke se for meg et bedre sted å markere årsdagen for invasjonen av Ukraina enn et universitet, sa Støre i åpningstalen.
I lunsjpausen var det pressepunkt der journalistene fikk intervjue statsministeren og de andre innlederne. UiB-student Volodymyr Ilkiv fra Ukraina deltok i panelsamtale i første del av konferansen sammen med statsministeren, rektor, og med-student Olena Mordas.
UiB-student Olena Mordas fra Ukraina pratet med statsministeren i pausen.
Kommunikasjonsrådgiver ved UiB Kim Andreassen sikret seg et intervju med Støre.
I del 2 av konferansen holdt UiB-professor Terje Einarsen et innlegg om relevant lovverk.
I pausene var det mulig for publikum å se utstillingen "Unissued Deplomas". Fra lørdag kan utstillingen sees på Studentsenteret.
Det ukrainske flagget var heiset utenfor universitetsaulaen under ett-års-markeringen og i dagene fram mot markeringen.

Bli med bak kulissene på Ukraina-konferansen

En fullsatt universitetsaula og landsdekkende presse sto klare fredag for å få med seg konferansen der internasjonale Ukraina-eksperter, statsminister Jonas Gahr Støre, ukrainske UiB-studenter og andre viktige aktører deltok på scenen. Se bilder øverst i saken for å ta en titt "behind the scenes".

Publisert Sist oppdatert

INTERNASJONAL KONFERANSE: KRIGEN MOT UKRAINA

På ettårsdagen av invasjonen, 24. februar, arrangerte UiB og Ukrainas ambassade i Norge en konferanse for å analysere og diskutere hvordan Ukraina kan sikres rettferdighet.

Konferansen kan sees her.

Etter konferansen spilles støttekonsert for Ukraina. Konserten starter klokken 19 i Bergen Domkirke.

Les mer om konserten her.

– Om lag 40 personer har vært i sving under planleggingen og gjennomføringen av konferansen. Om man i tillegg inkluderer kafémedarbeiderne i Christie Café, er tallet enda større, sier Daniel Stølen Alme, prosjektleder for Ukraina-konferansen.

Sterkt faglig program

Alme forteller at teamet bak arrangementet begynte planleggingen rett før jul.

– Vi har brukt rundt to måneder på å få alt på plass. Normalt ville planleggingen av et større arrangement som dette begynt ett år i forveien. Vi er fornøyd med å ha fått til en slik turnover.

Programkomiteen for konferansen har bestått av instituttleder på Institutt for fremmedspråk, Martin Paulsen, førsteamanuensis ved Det juridiske fakultet, Liliia Oprysk, professor ved Det juridiske fakultet, Terje Einarsen, assisterende universitetsdirektør Tore Tungodden og rektor Margareth Hagen.

Komiteen satte sammen et bredt program der representanter fra akademia, sivilsamfunn og organisasjoner delte sin kunnskap om det som har skjedd i Ukraina det siste året.

Programkomiteen fra venstre: Martin Paulsen, Tore Tungodden, Liliia Oprysk, Margareth Hagen og Terje Einarsen.

Vil unngå å miste fokus

Eventbyrået Kulturoperatørene hjalp til med teknisk produksjon av arrangementet og bidro til å sørge for at hendelsene på scenen viste som de skulle på alle skjermer.

Videoteknikerne Mikkel Berger og Isabel Odriozola.

– Flere av innlederne på konferansen er ikke fysisk tilstede i aulaen i dag. Vi passer på at de innlederne som skal delta digitalt høres og synes slik de skal, sier videotekniker Mikkel Berger ved Creative Technology, som er leverendør av teknikk til Kulturoperatørene.

Han og kollegaen Isabel Odriozola har solid erfaring med produksjon av større arrangementer. De legger imidlertid ikke skjul på at akkurat denne konferansen er spesiell med tanke på innholdet. I minuttene før konferansens start forbereder de seg på å høre mange sterke historier mens de jobber med å styre kameraene.

– Vi prøver å ikke fokusere for mye på det som blir sagt. Da er det lett å miste fokus, sier Berger.

De beste folkene på plass

Alme mener at driv og sterkt engasjement fra UiB-kolleger har bidratt til å få konferansen til å skje på usedvanlig kort tid.

– I planleggingen har Juridisk fakultet vært hovedpådriver. Det kom mange gode innspill fra dem, og så utviklet det seg egentlig derfra, og programmet tok form med statsministeren som en av innlederne, sier han.

– Vi har også med oss gode folk som jobber med å hindre dataangrep under konferansen.

Om programkomiteen og crew-et har han én ting å si;

– Vi har de beste folkene på plass.

Les omtale i NRK, Dagbladet og BT.

Powered by Labrador CMS