NYHET
Temamøte: Hvorfor er det krig i Ukraina?
Onsdag 2. mars inviterer Universitetet i Bergen og Studentersamfunnet til et åpent temamøte om krigen i Ukraina. Fagpersoner fra UiB vil belyse den alvorlige konflikten fra et vitenskapelig ståsted og invitere til spørsmål og dialog.
Temamøtet finner sted i Egget på Studentsenteret og det er flere fagfolk fra UiB som bidrar. Rektor ved UiB Margareth Hagen mener det er viktig å kaste lys over det som skjer i Ukraina. Arrangementet kan følges på strømming i toppen av denne saken eller på Khrono.
- Mange av oss er urolige og har spørsmål ved hva som skjer i Ukraina. Vi kan bidra med kunnskap og gjøre vårt for å belyse den alvorlige situasjonen som er i Ukraina. Vi håper på en bred deltakelse på møtet, og på engasjerte spørsmål fra salen sier Hagen.
I en ytring publisert i På Høyden lørdag 26. februar er rektor Hagen tydelig i at UiB støtter regjeringens fordømmelse av Russlands invasjon av Ukraina, viser støtte til ukrainske studenter og ansatte. Samtidig som hun oppfordrer til klokskap og omsorg overfor russiske studenter og kolleger.
- Universteitet i Bergen støtter helhjertet regjeringens fordømmelse av Russlands invasjon av Ukraina. Hele universitetssamfunnet føler sterkt med våre ukrainske studenter og ansatte. I vanskelige tider står universitetet tydelig opp for demokratiske verdier og for forskningens frihet.
- Vår fordømmelse er rettet mot Putin og hans regime. Vi har mange russiske ansatte, venner og studenter som nå står i en vanskelig situasjon. La oss vise klokskap og omsorg også i møte med dem, skrev Hagen i sin ytring.
Kunnskapsrikt panel
I panelet er det flere dyktige fagfolk fra UiB:
Instituttleder Martin Paulsen ved Institutt for fremmedspråk, har en doktorgrad i russisk fra UiB og bakgrunn som styreleder i Raftostifelsen for menneskerettigheter. I tillegg har han bodd i Kyiv og jobbet å den norske ambassaden. Han har tidligere forsket på russisk og ukrainsk språk og samfunn.
Professor Knut Einar Skodvin, det juridiske fakultet, har god kjennskap til både internasjonal rett og internasjonal humanitærrett. I tillegg er han med i Forskergruppe for folkerett. En forskergruppe som har et særlig fokus på spørsmål knyttet til menneskerettigheter, flyktningerett, havrett og væpnet konflikt.
Stipendiat Johanne Kalsaas, Institutt for fremmedspråk. Forsker på russisk media og kommunikasjon. Mer spesifikt ser hun på fortellinger om Norge i russisk nettdebatt, med særlig fokus på politisk trolling. Og hvordan Kremls kamp om historiefortellingen ser ut i et medielandskap som er stadig mer preget av sosiale nettverk og brukergenerert innhold, hvordan manipulerende budskap, desinformasjon og konspirasjonsteorier om Vesten generelt og Norge spesielt spres på russiskspråklig internett.
Liliia Oprysk er førsteamanuensis ved Det juridiske fakultet. Hun kommer fra Ukraina, og forsker på EU/EØS-rett. I tillegg er hun med i forskergruppe for eurparett som forsker på flere rettsområder innenfor EU/EØS-retten, blant annet reglene om de fire friheter, konkurranserett, statsstøtterett og offentlige anskaffelser.
Siri Lill Mannes er moderator for temamøtet. Hun jobbet i mange år i TV2 som utenriksreporter hvor hun blant annet dekket Russland før hun ble anker på TV2 nyheten. Siri Lill har ledet over hundre nasjonale og internasjonale konferanser både fysisk og digitalt.
(Panelet oppdateres)
Mer informasjon om arrangementet finner du på UiB.no.