I VINDEN
– Det har vært en sorg
Ukraina-ekspert Martin Paulsen har mottatt utallige mediehenvendelser siden krigen brøt ut. Parallelt med gjennomføring av presseintervjuer og oppstart i ny jobb som instituttleder, har han kjent på en sorg over at det Øst-Europa han kjente har blitt utilgjengelig.
Ett år har gått siden Russland startet et fullskala militært angrep på Ukraina. Hvordan har det siste året vært for deg?
Det siste året har vært spesielt på flere måter. Jeg returnerte til UiB for å ta fatt på jobben som instituttleder fra 1. april. Omtrent samtidig kom dette krigsutbruddet som satte den fagkompetansen jeg har midt i sentrum. Det har vært et år preget av sinne og uro for det russiske angrepet på Ukraina, hvor mange av mine venner risikerer å bli drept. Det har vært en sorg over at det Øst-Europa jeg studerte i og reiste i nå er utilgjengelig. Jeg reiste til Minsk første gang i 1998 og i hele tiåret fram til jeg avla doktorgraden ved UiB i 2009 reiste jeg fritt rundt i Belarus, Russland og Ukraina.
I all elendigheten som krigen representerer er det et privilegium å jobbe på et universitet som setter forskingsbasert formidling så høyt.
Martin Paulsen
Det har vært et år preget av mange forespørsler om intervju og foredrag, i alle mulige kanaler og settinger fra lynkurs i ukrainsk historie direkte i Debatten på NRK til forelesing om historiesynet til Vladimir Putin for senioruniversitetet i Knarvik. I all elendigheten som krigen representerer er det et privilegium å jobbe på et universitet som setter forskingsbasert formidling så høyt.
Hvordan går det med siste innspurt av planleggingen av konferansen?
Mitt inntrykk er at vi har god kontroll. Jeg opplever at vi har en god miks av viktige ukrainske stemmer, internasjonale eksperter og viktige norske aktører i arbeidet med å støtte Ukraina. Jeg ser fram til å treffe dem her i Bergen.
Programmet inkluderer et bredt spekter av innledere. Er det noen av disse som har en stemme eller et perspektiv som man kanskje ikke hører så ofte ellers?
Det er mange svært kompetente og interessante fagpersoner på programmet. Personlig er jeg spesielt glad for at vi fikk journalisten og forfatteren Stanislav Asejev til Bergen. Asejev er fra Donetsk hvor han i de første årene etter krigsutbruddet i Øst-Ukraina i 2014 rapporterte fra dagliglivet i den okkuperte byen. I 2017 ble han kidnappet og fengslet av makthaverne i den såkalte folkerepublikken. Han ble sittende to og et halvt år i fengsel i sentrum av Donetsk. De grufulle erfaringene derfra danner grunnlaget for en sterk bok om yttergrensene for menneskelige erfaringer som er oversatt til engelsk med tittelen The Torture Camp on Paradise Street. Nå jobber Asejev for at russiske krigsforbrytere skal blir holdt til ansvar gjennom organisasjonen Justice Initiative Fund.
Hva mener du er de største utfordringene vi står overfor for å sikre rettferdighet for Ukraina?
Akkurat nå er den største utfordringen å få slutt på krigen og få gjenopprettet ukrainsk herredømme over det som er deres rettmessige territorium. Det inkluderer de områdene Russland la under seg i 2014 i Øst-Ukraina og på Krym. Russland er en stor krigsmakt med mye økonomiske og militære ressurser, så Ukraina er avhengig av vår hjelp både for å stå imot russiske angrep og for å drive dem tilbake. Samtidig er det viktig å få på plass gode mekanismer for å holde Russland ansvarlige for krigen og jeg er glad for at det sterke fagmiljøet på Juridisk fakultet har bidratt til å sette dette på dagsorden på denne konferansen.
Det er viktig å lytte til de ukrainske røstene og snakke med ukrainerne, ikke bare snakke om dem.
Martin Paulsen
Hvilke konsekvenser håper du at konferansen vil få?
Jeg håper at vi kan få større oppmerksomhet om det ukrainske perspektivet på krigen i Ukraina. Det er viktig å lytte til de ukrainske røstene og snakke med ukrainerne, ikke bare snakke om dem.
Fem kjappe
Rektor for en dag – hvilken sak tar du først tak i?
Jeg satser på en effektiv dag og tar raskt tak i to saker. Først ville jeg ha etablert en stipendordning for studenter fra utenfor Europa, slik at de kan komme til UiB. Vi trenger deres perspektiver på verden som en del av utdanningen vår. Parallelt instruerer jeg eiendomsavdelingen til å iverksette bygging av nytt HF-bygg. UiB trenger et sterkt HF med gode fasiliteter.
Hva gjør du helst når du ikke er på UiB?
Lørdag formiddag er mitt favorittidspunkt i uken. Da spiser jeg pannekakefrokost med den fine familien min.
Kan du anbefale en bok flere UiB-folk bør lese?
I fjor hadde jeg gleden av å oversette Oksana Zabuzjko sitt rykende ferske essay om krigen, Min lengste reise. Det er et rasende oppgjør med russiske aggresjon og vestlig avmakt, ispedd en solid porsjon med ukrainsk historie.
Du får en tidsmaskin! Hvilken tid drar du til og hvorfor?
Det hadde passet bra å få en tidsmaskin, for akkurat nå frister det meg å forstå krøniketekstene fra gamle Kyiv. Jeg ville ha stilt inn tidsmaskinen på Kyiv, år 1100, for å kunne gå i lære hos krønikeskriveren Nestor.
Hvilket sted i Bergen viser du først til en som er ny i byen?
Fjellveien er et fint sted for å få litt trim og et godt overblikk over byen.