NYHET

– UiB har økt beredskapen på IT-sikkerhet og følger mer med på det som skjer inn mot UiB og i våre omgivelser, sier IT-direktør Tore Burheim.

Økt fare for dataangrep

IT-avdelingen ber ansatte og studenter være mer årvåkne. – Vi ber folk spesielt være oppmerksomme på uventede og merkelige e-poster, sier IT-direktør ved UiB, Tore Burheim.

Publisert Sist oppdatert
Tore Burheim, IT-direktør

– Vi ser tendenser til flere forsøk på datakriminalitet etter Russlands invasjon i Ukraina, sier IT-direktør ved UiB, Tore Burheim.

Burheim ber alle ansatte og studenter om å være mer årvåkne i forhold til datakriminalitet.

– UiB har økt beredskapen på IT-sikkerhet og følger mer med på det som skjer inn mot UiB og i våre omgivelser. Nasjonale myndigheter har også bedt oss om å være mer årvåkne, forteller Burheim.

Universitetene kan bli mål

Selv om hovedaktivitetene i cyberkrigføringen er mellom eller nær de stridende partene, vil universitetene være attraktive som brohoder - altså et mellomledd for trafikk mellom målet og den som angriper. I tillegg kan det være grupper som ønsker å utnytte situasjonen for egen kriminell vinning.

– Vi ber folk spesielt være oppmerksomme på uventede og merkelige e-poster. Vi ser at slike nå er mer profesjonelle og mangler de tidligere karakteristika med dårlig språk og absurde referanser, fortsetter Burheim.

Økt sikkerhet med to-faktor pålogging

IT-direktøren benytter også anledningen til å berømme og takke ansatte som har bidratt til økt IT-sikkerhet på UiB med å ta i bruk to-faktor.

– Dette har vært en viktig milepæl for IT-sikkerheten på UiB, sier Burheim.

Rådene fra IT-avdelingen er:

  • Sjekk selve e-postadressen, ikke bare navnet som er synlig
  • Ikke klikk på lenker uten at du har sjekket de med å føre musepekeren over
  • Google gjerne internettadresser og URL-er
  • Vær generelt forsiktige på nett
Powered by Labrador CMS