NYHET

PÅ BESØK: Fagutvalget Curie fra studiet i medisinsk teknologi fikk i forrige uke treffe flere av aktørene som har flyttet inn i Etri. Fra venstre: assisterende direktør Maija Slaidina, daglig leder Torleif Markussen Lunde og studentene Eivind Femtehjell, Marius Eldevik Rusaas, Maria Fredrikke Fossdal, André Wiken Hilleren, Linnea Frang og Karolina Berg.

Teknologistudenter vil bidra til fremtidens helseløsninger i Eitri

Den nyåpnede helseinkubatoren Eitri blir et viktig samlingssted for studentene i medisinsk teknologi på UiB. Fremover planlegges både karrierekvelder, vitenskapelige foredrag og samarbeid med etablerte gründere.

EITRI

  • Eitri er et næringsfokusert økosystem for å bedre helse samtidig som vi skaper nye arbeidsplasser
  • Har mer enn 100 plasser og tett samarbeid med Helse Bergen, UiB, VIS, og
  • Eitri passer for aktører som utvikler anvendte medisinske løsninger, eller som ønsker å gjøre det.
  • Dersom noen har behov for en samarbeidspartner med kompetanse på for eksempel kliniske studier, digitalisering eller kunstig intelligens kan Eitri hjelpe med å finne rett partner

I forrige uke hadde styret i Curie (Fagutvalget for medisinsk teknologi) ved Det matematisk-naturviteskapelige fakultet en omvisning i den nye Eitri helseinkubator. Studenter fra ulike fagområder på UiB vil fremover få muligheten til å utvikle egne ideer og samarbeide med bedrifter og gründere som er samlet på Eitri.

Det var i mars at studentene fra fagutvalget kom i kontakt med daglig leder Torleif Markussen Lunde på Eitri. Han inviterte dem til å bli en fast del av det nye og spennende miljøet like ved Haukeland.

– Det er viktig at dette ikke skal bli en ny lesesal, men en plass der vi skal drive med innovasjon og gode diskusjoner rundt teknologi, sier Karolina Berg.

Hun er leder av fagutvalget og går 5. året på ingeniørutdanningen.

Tidligere i år fikk hun 50.000 kroner i støtte fra ordningen UiB-idé til å utvikle et eget prosjekt. Ideen handler om å utvikle teknologi som skal gjøre det lettere for rullestol- og rullatorbrukere å ferdes over fortauskanter og ujevne veier.

Samarbeider på tvers

Fagutvalget planlegger både karrierekvelder der store aktører som Norway Health Tech vil delta, i tillegg til populærvitenskapelige foredrag med mat og mingling.

Nestleder i Curie, Marius Eldevik Rusaas, håper det også vil bli mulig å samarbeide med andre studenter på tvers av fakultetene.

­­– Medisinstudenter har kanskje innspill til ting som kunne vært bedre, og som vi med en mer teknisk bakgrunn kan bidra med, sier Rusaas.

Daglig leder ved Eitri Helseinkubator, Torleif Markussen Lunde, sier studentene på medisinsk teknologi har god oversikt over hvilke teknologiske muligheter som finnes.

– Det de ikke har like mye erfaring med, er hvordan man omsetter den typen teknologi til noe som kan brukes i sykehus eller i legemiddelindustrien. Det er her vi ønsker å koble sammen studentene med dem som har mer erfaring med det forretningsmessige. Det er dette vi trenger for å skape mer innovasjon på universitetet, sier Markussen Lunde.

For å få tilgang til Eitri, må UiB-studenter være med i en studentorganisasjon som jobber med innovasjon. Det er også opprettet et booking-system som gjør at studentene selv kan se hvilke rom som er ledige til enhver tid.

Skal sette Bergen på kartet

Førsteårsstudent og bedriftskontakt André Wiken Hilleren tror det blir viktig for de ferskeste studentene å bli en integrert del av Eitri-miljøet.

– Får vi startet et godt forhold til Eitri, ligger det til rette for at vi skal bli godt kjent i Bergen og med mulighetene som fins her for oss.

UiB har satt seg som mål at Eitri skal bli en ledende eksportør av helseinnovasjon på Vestlandet. I dag kommer ca 55. prosent av eksportinntektene fra Oslo-området, ifølge Torleif Markussen Lunde. Ambisjonen er å eksportere nye løsninger for over 20 milliarder kroner på sikt.

– Østlandet er utrolig mye bedre på å få fram medisinsk innovasjon. Dette er høyverdige arbeidsplasser som kan bli like viktige for Norge som oljen. Per i dag vinner Oslo denne konkurransen, men det er derfor Eitri kommer for å gjøre noe med dette, sier Markussen Lunde.

Powered by Labrador CMS