NYHET

KLIPPET SNOREN: En robot utviklet av selskapet Retrams AS klippet snoren da helseinkubatoren «Eitri» ble offisielt innviet.

Storslått åpning av helseinkubatoren «Eitri» på UiB

Husets egne robot klippet snoren da det nye innovasjonssenteret «Eitri» åpnet offisielt mandag 1. november. Helseinkubatoren har som mål å bli Vestlandets sentrum for eksport av nye og framtidsrettede løsninger innen helsesektoren.

Publisert Sist oppdatert

Programmet startet med mingling og musikalske innslag i vinterhagen, før selve åpningen fant sted i det nye inkubasjonsbygget på campus Haukelands andre etasje. Totalt rommer den nye helseinkubatoren hele 2450 kvadratmeter som skal fylles med ambisiøse innovatører, studenter, industri og investorer fra Bergensregionen.

Fagdirektør Torleif Markussen Lunde ønsket velkommen og la vekt på at «Eitri» skal bli startskuddet for det som kan bli en milliardindustri i Bergen i framtiden, nemligB eksport av helseindustri og medisinske løsninger.

– I løpet av de neste 20-30 årene er vi nødt til å finne på noe annet å gjøre enn å drive med olje. Derfor står vi her i dag for å skape nye arbeidsplasser, dette er startskuddet, sier Lunde.

Rektor ved UiB, Margareth Hagen, la i sin tale vekt på at «Eitri» bygger på en tradisjon av stolte forskningstradisjoner ved universitetet.

– Det er fint å starte uka etter 75-års jubileet med å se framover. La «Eitri»være broen vi trenger mellom forskning og innovasjon, og mellom akademia og næringslivet, sier Hagen.

I løpet av de neste 20-30 årene er vi nødt til å finne på noe annet å gjøre enn å drive med olje. Derfor står vi her i dag for å skape nye arbeidsplasser, dette er startskuddet.

Fagdirektør Torleif Markussen Lunde

Forsterker samarbeidet

Viseadministrerende direktør Clara Gjesdal fra Haukeland universitetssjukehus minnet om viktigheten av å inkludere pasientperspektivet når nye løsninger skal utvikles. Hun understrekte videre at helseinkubatoren vil bidra til et enda sterkere samarbeid mellom sykehuset og universitetet.

Rektor Margareth Hagen gratulerer dekan ved Det medisinske fakultet, Per Bakke.

– Vi har store samfunnsoppgaver foran oss. Utfordringer som gir et økt, medisinsk mulighetsrom. Men samtidig en økende andel eldre og syke uten et økonomisk handlingsrom som vokser like raskt. Derfor trenger vi nye måter å levere tjenestene på, sier Gjesdal.

En viktig samarbeidspartner i den nye klyngen blir Vestlandets innovasjonsselskap (VIS). Administrerende direktør Stine Fiksdal sier «Eitri» blir et felles krafttak for at kunnskap og nye ideer skal finne sin vei ut i verden.

– Kraft i samarbeid er det som virkelig skaper en god innovasjonskultur. En kultur der man jobber i fellesskap for å løse felles problemer, sier Fiksdal.

– En unik mulighet

Investor Kristin Odfjell trakk fram både eldrebølgen, psykiatri og kreftbehandling som områder der innovasjonsmiljøet i «Eitri» kan få stor betydning de neste årene.

Hun la videre vekt på det store potensialet som ligger i kommersialisering av god forskning.

– Framover må vi kunne forvente at forskning og medisinsk utvikling blir kommersialisert. Eierene av «Eitri» har en unik mulighet til å bruke inkubatoren som et verktøy og som en ressurs, sier Odfjell.

Powered by Labrador CMS