MINNEORD

Bjørn Einar Aas
– Bjørn Einar var en sentral drivkraft bak UiBs internasjonale satsing og bidro til at universitetet raskt fikk en sterk tilstedeværelse i europeiske utdanningsnettverk, skriver tidligere kollega Jan Petter Myklebust.

En hyllest til Bjørn Einar Aas – UiBs Mr. Europa

Bjørn Einar Aas gikk bort 21. januar 2025 og minnes som en klok, reflektert og omtenksom kollega.

Den 30. januar 2025 ble Bjørn Einar Aas bisatt ved et fullsatt kapell i Møllendal. Han ble født i 1955 og gikk bort 21. januar 2025. Under seremonien takket avdelingsdirektør i Forsknings- og Innovasjonsavdelingen, Alette Gilhus Mykkeltvedt, for hans mangeårige innsats for Universitetet i Bergen. Minnestunden etter bisettelsen var preget av varme ord og gode minner. Mange delte fortellinger om Bjørn Einar som en klok, reflektert og omtenksom kollega, samt hans utrettelige engasjement for UiB gjennom hele sitt yrkesaktive liv, fra 1984 til han gikk av med pensjon i 2023.

Bjørn Einar var en sentral drivkraft bak UiBs internasjonale satsing og bidro til at universitetet raskt fikk en sterk tilstedeværelse i europeiske utdanningsnettverk. Hans språkmektighet, diplomatiske evner og behagelige vesen gjorde ham til en brobygger i det internasjonale samarbeidet, spesielt for studentutveksling og institusjonelle partnerskap.

Språksans og humor Bjørn Einar hadde en sjelden språklig teft, og han så ofte verden fra en uventet vinkel. Han hadde en forkjærlighet for treffende og humoristiske beskrivelser. Som da han kalte to mystiske kvinner i Utrecht-nettverket for “Kulissedamene fra Krakow” – de var alltid til stede, kledd i sorte gevanter, sterkt sminket, men sa aldri et ord. Likevel var deres nærvær umiskjennelig.

Hans internasjonale engasjement førte til mange morsomme episoder. Det var ikke alltid like enkelt å hete Aas i en internasjonal setting. Likevel ble han ikke sjelden husket som “That sexy guy from Bergen”, en kommentar SIU-nestleder Kurt Løvschal fikk under et internasjonalt møte.

EAIEs mann Sammen med flere kolleger fra Norge deltok Bjørn Einar i opprettelsen av European Association for International Education (EAIE) i Amsterdam i 1989, og var til stede på den første store konferansen i 1990. I dag har EAIE over 3000 medlemmer, men den gangen var det bare 600 deltakere med en visjon om å skape en europeisk parallell til den amerikanske NAFSA Association of International Educators.

Vi trodde sterkt på at UiB ville ta del i dette initiativet, men vi kunne ikke ane at Bjørn Einar 16 år senere skulle innta toppledelsen i EAIE som visepresident, og senere president fra 2006 til 2010. Han deltok på over 25 EAIE-konferanser fra 1989 til 2022 og fikk gjennom dette et unikt innblikk i europeiske universiteter og deres beste praksiser.

I EAIEs ledelse

Fra UiBs hjemmesider i 2006: «Under EAIEs nylig avviklede årskonferanse i Basel ble Bjørn Einar Aas, rådgiver ved Forskningsavdelingen, valgt til ny visepresident. Etter to års virke vil han automatisk rykke opp som president for organisasjonen som jobber med å stimulere og tilrettelegge for internasjonalisering av høyere utdanning.

«Kvalitetsreformen og Bologna-prosessen har hatt hovedfokus på grunnutdanningen, men nå må vi jobbe mer målrettet med doktorgradsutdanningen. Alle ønsker å øke volumet, men det er vel så viktig å utvikle tettere samarbeid mellom forskere og fagmiljøer», utdyper Aas.»

EAIE har nylig æret hans minne.

På bildet fra venstre: Rolf Lenschow, Per Nyborg, Inge Lønning, Nelson Mandela, NN, Ole Danbolt Mjøs, NN og Bjørn Einar Aas.
På bildet fra venstre: Rolf Lenschow, Per Nyborg, Inge Lønning, Nelson Mandela, NN, Ole Danbolt Mjøs, NN og Bjørn Einar Aas.

En mann av verden 

Bjørn Einar hadde en stor internasjonal rekkevidde. Han var en del av Det norske universitetsråds delegasjon til Sør-Afrika i 1992, hvor han møtte Nelson Mandela. Dette var et øyeblikk han var stolt av, og bildet av ham og Mandela hadde en fast plass på hjemmekontoret hans.

Han reiste verden rundt i UiBs tjeneste, inkludert til Chile, hvor han signerte en samarbeidsavtale om marin forskning og studentutveksling og der både fiskeriministeren fra Chile og Norge deltok. Lange flyreiser var ingen hindring for ham. Da jeg en gang spurte om han ikke fant flyturen Frankfurt–Buenos Aires på 14 timer anstrengende, svarte han: «Jeg har jo min kassettspiller, setter meg til rette og spiller gjennom mine favoritter og svever behagelig over kontinentene.» Dessverre ble den frastjålet i Frankfurt.

Vennskap og et livslangt engasjement

Jeroen Torenbeek i Utrecht skriver: «Bettina Nelemans og jeg jobbet tett sammen med Bjørn Einar i Utrecht Network. Møtet han organiserte i Longyearbyen var uforglemmelig. Vi vil alltid huske ham som en kjær kollega, men fremfor alt en god venn.»

Helene Ullerø, gift med Hans de Wit (EAIE-president i 1994), sier: «Jeg husker Bjørn Einar som en av de hyggeligste og mest joviale kollegene jeg hadde i Norge.»

Bruce Reed beskriver ham kort og treffende: «That gentleman Bjørn Einar Aas.»

Hilde Skeie ved NTNU skrev på minnesiden: «Takk for alle fine stunder, for faglige diskusjoner og personlige samtaler gjennom 40 år.»

En siste hilsen på minnestunden etter bisettelsen var det en lang rekke talere som fremhevet Bjørn Einars enestående egenskaper som medmenneske, samtalepartner og arbeidskollega. 

Til slutt fremførte kollega Emmanuel Babatunde et hyllingsdikt til «the fallen General»:

Sometime past, in distant Africa,

the town crier would have summoned the whole village

to meet under the mighty Iroko tree.

But this day, the silence in the corridors, the sorrowful faces,

The tearful eyes say it all.

Yes, the General has fallen.

Cruel Fate, thou art a cunning thief,

For thou hast dealt a terrible blow to our noble General.

The General, once steadfast as the North Star's glow,

Hath fallen, as mighty oaks are laid low.

And all who knew him were warmed by his light.

the light that guided us when we were lost

Hath now faded away

Shall we not weep, and let the heavens hear,

Yes, shout, moan, cry and let the heavens pour out their sorrows

For these are the lamentations of those who held him most dear

Yet, in our sorrow, let us not forget,

The laughter, the triumphs, the joy we enjoyed.

Now the corridors moan, the air hangs still,

For a force such as his bends even time's will.

Rest, rest now, great soul, in eternal embrace,

Thy memory, like starlight, shall never erase.

Fare thee well Bjørn, fare thee well!!!!

Bjørn Einar Aas etterlater seg et dypt savn, men hans bidrag til UiB og det internasjonale akademiske fellesskapet vil leve videre.

Jan Petter Myklebust

Powered by Labrador CMS