NYHET

Sammen med programkomiteen inviterer Kikki Kleiven til klimafestivalen Varmere Våtere Villere.

-Klimakunnskap, klimaforskning og klimaløsninger er Bergen

Kikki Kleiven oppfordrer alle til å stikke innom den ferske klimafestivalen Varmere Våtere Ville som arrangeres i Bergen 9.-11. mars.

Publisert Sist oppdatert

I VINDEN

Navn: Kikki Flesche Kleiven, direktør på Bjerknessenteret for klimaforskning

Aktuell med: Sitter i programkomiteen for klimafestivalen Varmere Våtere Villere. Se hele dagsprogrammet i Universitetsaulaen 9. mars.

Hvorfor trenger vi en egen klimafestival i Bergen?

Klimakunnskap, klimaforskning og klimaløsninger er Bergen. Det var nesten gitt på forhånd at en norsk klimafestival måtte legges til Bergen. Mye av de framtidige løsningene og innovasjon som må til i det grønne skiftet skjer i bedrifter og kunnskapsmiljø her vest. Forskningsmiljøene her vest er motoren i norsk klimaforskning: Bjerknessenteret med unik, tverrfaglig tilnærming til naturvitenskapelig klimaforskning samler 250 klimaforskere fra 40 land i et internasjonalt toppforskermiljø. Klimaforskning er i fokus på alle fakultet ved UIB, Målet er at Varmere våtere villere (VVV) er kommet for å bli som en slags Bergensk Arendalsuke for klima.

Hva er det som skiller denne festivalen fra en mer tradisjonell konferanse?

Dagens klimadebatt er ofte unødvendig kompleks og alt for polarisert. VVV ønsker å skape et ordskifte om klimakrisen, og hvordan vi skal løse den, som er tilgjengelig for allmennheten. Når vi lager en festival betyr det at vi kan skape en uformell og sosial arena der vi kan diskuterer alt fra de globale spørsmålene til de mindre hverdagslige handlingene, ha fokus på samtaler, debatt, media, kultur, musikk og enda flere uttrykksformer som kan skape klimaengasjement.

Sett i lys av de siste oppdateringene fra FNs klimapanel - hvor god kan stemningen på denne festivalen egentlig bli?

Med “god stemning” så sikter vi til selve festivalopplevelsen, ikke det faglige innholdet. Ingen behøver å være redd for at programmet vil sminke klimakrisens realiteter. Som Norges første klimafestival er målet å skape en annerledes ramme rundt et ellers dystert tema. Det blir rom for alvor, glimt i øget, realisme, optimisme, kultur og ikke minst mulighet for god nettverking!

Hvordan har dere gått fram for å velge hvilke forskere og hvilke deler av problematikken dere har ønsket å formidle kunnskap om under festivalen?

VVV er en faglig og redaktørstyrt festival der redaktøransvaret for festivalen ligger hos festivalsjef Vilde Blomhoff Pedersen (UIB-alumn). Programkomitéen består av mennesker fra ulike deler av landet, ulike bransjer og sektorer, som hver har sitt unike perspektiv på klimakrisen. Vi har jobbet beinhardt i hele vinter med å sette sammen et program som sprer kunnskap om både klimaproblemet og klimaløsningene på en forståelig måte, og invitere til gode samtaler om de mange valgene og dilemmaene vi som samfunn står overfor. Vindkraft, atomkraft, strømpriser, matvaner, medias rolle og oljeleting er eksempler på temaer det blir naturlige for festivalen å løfte frem. I tillegg vil det være konserter og annen underholdning på programmet.

Hva kan vi gjøre for å nå de som ikke har ønsker å ta inn over seg konsekvensene av klimaendringen og motivere disse, tror du?

Festivalen er åpen for alle som ønsker å sette seg inn i, og vil lære mer om klima, og om hva vi kan gjøre for klimaet. Vi ønsker å nå ut og skape en god balanse mellom alvorlige temaer og underholdningsbidrag. Jeg håper dette skaper engasjement og får frem budskapet. Det er ingen fasit på klimakrisen, men jeg har stor tro på informasjon, kunnskap og debatt som midler for å skape sosiale vippepunkt — punkt der mange nok medlemmer av samfunnet raskt og dramatisk endrer adferd eller tenkning

Fem kjappe

Rektor for en dag – hvilken sak tar du først tak i?

Jeg hadde startet dagen med å bestille en høyst privat grytidlig rektoromvisning i Muséhagen med de dyktige gartnerne slik at jeg endelig kunne få notert navn på busker og trær jeg gjerne vil ha i min egen hage og få gode tips. I løpet av dagen hadde jeg kalt inn til et dugnadsmøte mellom representanter for ansatte og studenter ved UIB for å sette 2030 målet om klimakutt og grønn campus høyt på alles agenda, og avsluttet dagen med en debattkveld om klimamoralisme sammen med Espen Gamlund på Det Akademiske Kvarter.

Hva gjør du helst når du ikke er på UiB?

Flater helt ut med skotsk folkemusikk eller hardrock på ørene, graver og planter om i min store rose og staude hage, fikser opp gamle møbler, går en tur eller koser meg med familie og venner.

Kan du anbefale én bok flere UiB-folk bør lese?

Jeg er veldig glad i Tudor tiden i England, i historiske romaner og drama. Jeg anbefaler derfor C.J. Sansom sin Dissolution (Oppløsning) som årets påskekrim!

Du får en tidsmaskin! Til hvilken tid drar du til og hvorfor?

Helt klart tilbake til Perm perioden (250 millioner år tilbake) når alle verdens land var samlet i ett kontinent, Pangea. Perm er kjent for sin helt unike fauna, og jeg ville søkt opp min favoritt, øglen Dimetrodon (et pattedyrlignende krypdyr kjent for sin kam/segl langs ryggen) som tasset rundt i skogene på denne tiden. Jeg hadde sittet rolig oppi en 8 meter høy bregne og bare annammet duftene, dyre og plantelivet.

Hvilket sted i Bergen viser du først til en som er ny i byen?

Jeg liker å begynne med å gå ut i Nordnes parken via Klosteret, Klostergaten og Haugeveien og deretter somle seg tilbake mot sentrum langs C. Sundsgate og ta Beffen over til Bryggen. Med Byfjorden i ryggen og omgitt av fjell og med sentrum i sikte så setter det Bergensfølelsen i gang for fullt.

Powered by Labrador CMS