NYHET

Filmen El Equipo ble kåret til beste forskningsdokumentar for 2023 under Bergen internasjonale filmfestival. Vinneren får 25 000 kr som er gitt av Universitetet i Bergen.
Filmen El Equipo ble kåret til beste forskningsdokumentar for 2023 under Bergen internasjonale filmfestival. Vinneren får 25 000 kr som er gitt av Universitetet i Bergen.

BIFF: "El Equipo" vant Gulluglen 2023

Vinneren av Beste forskningsdokumentar er regissert av Bernando Ruiz og handler om rettsantropologi og menneskerettigheter.

Publisert Sist oppdatert

FILMENE I GULLUGLE-KONKURRANSEN 2023

Juryen for Gullugleprisen for beste forskningsdokumentar under Bergen internasjonale filmfestival (BIFF) har kåret El Equipo til årets vinner.  

Filmen handler om Clyde Snow som ble hyret av Argentinas ferske demokratiske regjering i 1984 for å etablere et team som skulle arbeide med å dokumentere militærdiktaturets forbrytelser mot befolkningen. 

Oppdraget ble det starten på en revolusjon innen rettsantropologi og menneskerettigheter, og et fagmiljø som den dag i dag er blant de fremste i verden. I filmen møter vi det unge fagmiljøet som var avgjørende i den historiske dommen mot diktaturet. 

Gulluglejuryen: Salwa Suliman, Trond Holmen Erlien og Dorine Kleinegris fra UiB.
Gulluglejuryen: Salwa Suliman, Trond Holmen Erlien og Dorine Kleinegris fra UiB.

EL EQUIPO er en fascinerende og innsiktsfull film om rettsantropologi og den avgjørende rollen faget spiller i kriminalsaker, nasjonale forsoningsprosesser og kampen for menneskerettigheter.

Juryen har gitt denne begrunnelsen:

"Gulluglen 2023 går til ein fengslande og djupt rørande dokumentar som viser kva rolle vitskap har i kampen for sosial rettferd og ivaretakinga av internasjonale menneskerettar.

Dokumentaren gjev eit mangefasettert bilete som saumlaust blandar personlege utfordringar som enkeltforskaren står overfor og eit større, overordna bilete med mange involverte i alle linjer. Den framstiller den innbitte innsatsen forskarane gjev, ofte på bekostning av eiga helse og sikkerheit, alt i jakta på sanninga.

Sjølv om det er kjenslemessig opprørande det publikum får sjå, så finst her håp. Utan at det var planlagt har denne gjengen teke på seg ansvaret for å avdekka alt det grusomme, som til sjuande og sist syter for ei slags trøyst til dei gjenlevande. Den samla opplevinga framstilt her er ikkje berre eit vitnemål om krafta som ligg bak eit samarbeid som torer trassa regelverket, men viser også korleis vitskap og akademisk forskning bidreg til at dei utan ei stemme blir høyrde, gjennom å vera ei konkret plattform for rettferd og oppgjer på nasjonalt plan."

Gulluglen

Forskningsformidling på stort lerret til et bredt publikum har siden 2014 vært sentralt i samarbeidet mellom Universitetet i Bergen og Bergen internasjonale filmfestival (BIFF).

Hvert år konkurrerer fem filmer om prisen for beste forskningsdokumentar. Vinneren kåres av en jury bestående av skarpe akademikere ved UiB. Vinnerfilmen blir kunngjort på BIFFs prisutdeling og tildelt prisen Gulluglen og 25 000 kr som er gitt av universitetet.

Årets Gulluglejury har bestått av forskerne Dorinde KleinegrisTrond Holmen Erlien og Salwa Suliman. Universitetslektor Håkon Tveit er BIFFs leder for arbeidet med Gulluglen.

Powered by Labrador CMS