NYHET

Benedicte Carlsen er viserektor for forskning og internasjonale relasjoner ved UiB

Forskningsetikk på agendaen

Publisering og medforfatterskap er tema for årets fagdag - to store problemer innen forskningsetikken, sier UiBs viserektor.

Forskningsetisk dag

    For å øke oppmerksomheten på forskningsetikk ved Universitetet i Bergen har vi etablert en årlig forskningsetisk dag for alle ansatte.
    Årets konferanse har som hovedtema «Publisering og medforfatterskap.»
    Konferansen finner sted i Nygårdsgaten 5 fredag 4. oktober.

4. oktober arrangeres Forskningsetisk dag på Universitetet i Bergen. Arrangementet er åpent for alle interesserte, og i år er det  «Publisering og medforfatterskap» som er tema for fagdagen.

– Dette er to hovedproblemområder innen forskningsetikken. Redelighet i publiseringsprosesser handler om både redaktører og forlagsansvar for fagfelleprosesser og kvalitetssikring, samt forskernes samfunnsansvar, sier viserektor for forskning og internasjonale relasjoner Benedicte Carlsen. 

Hun  peker på at redelighet i fordeling av medforfatterskap også handler om forskernes ansvar for kolleger. 

– Det siste året har det vært flere oppslag i mediene om useriøse tidsskrift, artikler som må trekkes tilbake, falske fagfeller, plagiering og manglende kreditering. Det har også vært oppslag om konflikter om medforfatterskap, særlig i sampublisering mellom veileder(e) og stipendiater, så det er et høyst aktuelt tema vi skal diskutere denne dagen, sier Carlsen.

Uten at hun har oversikt over antall brudd på etiske retningslinjer og normer innenfor feltet, er hennes klare inntrykk at de fleste sakene som kommer til redelighetsutvalgene ved UiB henger sammen med publiseringsprosessen, og ofte hvem som som er rettmessige medforfattere og deres roller.

– Dette er dessverre også noe vi hører fra andre i sektoren, legger hun til. 

Forskningsetisk dag ved UiB er en intern samling for å  øke kunnskap og oppmerksomhet rundt forskningsetiske problemstillinger. Dagen er en del av UiBs forebyggende forskningsetiske arbeid. 

– Det er grunnleggende at publikum kan ha tillit til forskningsresultatene våre, at deltakere i forskningsprosjekter kan vite at det er trygt å delta, og at våre ansatte kan stole på at kolleger opptrer ærlig og generøst i samarbeidsrelasjoner. Derfor er dager som dette viktig.

Benedicte Carlsen mener at alle som er interessert i forskningsetikk vil få stort bytte av å være tilstede på konferansen. 

– Deltakelse denne dagen vil gi økt bevissthet og kunnskap om publiseringsprosesser, hvordan de bør være og kanskje hvordan en kan forebygge konflikter. Kanskje man også sitter igjen med en større forståelse for eget ansvar for å opptre anstendig og for når en har kan og bør si fra. Jeg tror ikke en enkelt konferanse løser problemene med uetisk publisering eller konflikter om medforfatterskap, men jeg er sikker på at det kan ha en effekt på sikt å høre om erfaringer fra forskjellige aktørers ståsted, både redaktører, etablerte forskere og stipendiater, sier hun. 

Powered by Labrador CMS