NYHET
Hjelper unge forskere å mestre utfordringer
Høyt press i starten av forskerkarrieren kan gjøre stipendiater utsatte for blant annet utbrenthet og depresjon. Et nytt pilotprosjekt ved UiB tilbyr derfor ferdighetstrening for å forebygge dette.
Tilbudet gjennom bedriftshelsetjenesten har så langt vært veldig populært, og de første gruppene fylte seg opp innen to timer.
– Her lærer deltakerne psykologisk ferdighetstrening, som skal gjøre det lettere å håndtere stress, følelser og konflikter. Det kan hjelpe dem til å fungere bedre både i karrieren og ellers i privatlivet, forklarer psykolog Pål Halle.
Han begynte i den nyopprettede psykologstillingen ved UiB i august. Sammen med sykepleier Gunvor Røssland Landro og fysioterapeut Kjersti Nygård i bedriftshelsetjenesten, skal han i løpet av det neste året jobbe med pilotprosjektet.
Stort press i starten av karrieren
Grunnen til at tilbudet er rettet mot stipendiater og unge forskere, er det store presset og konkurransen mange opplever i starten av karrieren.
– Stipendiater har en høy grad av selvledelse, med stor arbeidsmengde og langsiktige mål over flere år. Kanskje klarer de ikke å være så effektive som de har ønsket, og opplever det som vanskelig. Hvis de heller ikke har prioritert privatlivet kan det hende at også det lider, sier fysioterapeut Kjersti Nygård.
vi ønsker både å treffe de som allerede strever litt, men også de som er friske og har det bra
Psykolog Pål Halle
Bedriftshelsetjenesten har valgt grupperådgivning fremfor individuelle samtaler, for å kunne nå så mange som mulig med tilbudet.
– Disse gruppesamtalene er derfor ikke terapigrupper. De yngre forskerne på UiB er en stor målgruppe, og vi ønsker både å treffe de som allerede strever litt, men også de som er friske og har det bra, men som vil forebygge stress og utbrenthet, forklarer Halle.
– Her lærer stipendiatene seg blant annet å ikke bli oppslukt av den indre kritikeren. Den får man mye tid til å lytte til i løpet når man jobber med store prosjekter over flere år. Målet er å bli mer effektiv og konsentrert, og lære seg til å fokusere på det som gir livet mening.
Nye grupper i januar
Det vil være de samme ti deltakerne som møtes på tre samlinger hver, på tvers av disipliner. Hvis det virker skummelt å fortelle om hvordan man har det i en gruppe, så er det ingen grunn til det.
– Siden dette er ferdighetstrening, trenger du ikke dele mer om din personlig bakgrunn enn hva du heter, hvor du jobber og hva som er forskningsfeltet ditt, sier Halle.
Hvis du opplever noe vanskelig på jobb som ikke ønsker å dele med dine ledere eller kollegaer, kan du komme til oss
Fysioterapeut Kjersti Nygård
Bedriftshelsetjenesten skal nå evaluere de første tre gruppene når de er ferdige, og kommer til å planlegge nye grupper fra januar. Her blir det mulig å melde seg på, og tilbudet vil bli annonsert i interne kanaler på UiB.
Fast tilbud til alle ansatte
Selv om den nye psykologstillingen og pilotprosjektet er rettet mot stipendiater, så ligger det alltid et fast tilbud for andre ansatte ved UiB å komme til bedriftshelsetjenesten. Både fysioterapeut Kjersti Nygård og sykepleier Gunvor Røssland Landro er klare til å snakke med deg om du trenger det.
For mange sitter det langt inne å innrømme at det ikke går så greit
Sykepleier Gunvor Røssland Landro
– Hvis du opplever noe vanskelig på jobb som ikke ønsker å dele med dine ledere eller kollegaer, kan du komme til oss. Vi er en nøytral part som har taushetsplikt, sier Nygård.
Selv om bedriftshelsetjenesten ikke tilbyr psykologhjelp direkte, kan de ved behov veilede deg til andre instanser.
– Vi kan derfor hjelpe de som trenger det med for eksempel henvisning til lege eller psykolog. For mange sitter det langt inne å innrømme at det ikke går så greit, og vi forsøker å gjøre det så enkelt som mulig for de som kommer til oss, sier Landro.