NYHET

Smittesporingsteamet ved Studieavdelingen har en sentral rolle når UiB sporer smitte i samarbeid med Bergen kommune

Slik arbeider UiBs smittesporere

Har du lurt på hva som skjer når UiB får melding om at en student har fått påvist korona? Møte smittesporingsteamet ved UiB.

Publisert Sist oppdatert

UIB OG KORONA

Informasjon til ansatte og studenter om UIB og koronaviruset oppdateres på uib.no/korona

De viktigste oppdateringene går også ut på sms og/eller e-post.

Bergen kommune:

Informasjonsside om testing, symptomer og legehjelp ved koronavirus

Skjemaet tikker inn. Koronatesten til en av UiBs studenter var positiv. Hos Catrine Andersen Frotvedt og teamet hennes går alarmen. Arbeidet starter.

– Vår oppgave er å hjelpe til med å stanse smittespredningen, sier Frotvedt.

Sammen med smittesporerne Ellen Meyer Hoff, Bodil Aga, Ellen Lien og Edvard Kvalvik bidrar hun til å kartlegge hvordan koronasmitten kan ha blitt spredd på UiB.

Teamet på fem arbeider til daglig på Studieavdelingen. Nå hjelper de Bergen kommune i arbeidet med å finne ut hvem som skal regnes som nærkontakter til de smittede.

– Litt CSI

Catrine Andersen Frotvedt er sentral i smitteteamet ved Studieavdelingen

Nærmere enn to meter i mer enn 15 minutter. Det er denne formelen de arbeider etter når de skal kartlegge studentens bevegelser de siste 48 timene før Covid-19-symptomene ble merkbare.

Hvor i auditoriet satt du? Hvem satt du ved siden av? Kjøpte du en kaffe på veien? Gikk du på lesesalen etterpå? Snakket du med noen?

Det er et tidkrevende arbeid. Samtidig er det tid de har minst av når smitten skal stoppes.

– Vi er litt UiBs svar på CSI, sier hun.

Listen over mulige nærkontakter blir formidlet til smittesporingsenheten i kommunen. I påvente av at kommunen tar kontakt blir alle mulige nærkontakter anbefalt selvpålagt karantene.

Avhengig av studentenes samarbeid og velvilje

Studentene er glade for at de tar kontakt.

– De samarbeider med oss, og hjelper til så godt de kan, sier Frotvedt.

Hun forteller at UiB har fått på plass gode systemer som muliggjør smittesporing. Ved de forelesningene som ikke er digitale, er det gjerne opprop slik at man vet hvem som var til stede. Studentene har fulgt oppfordringen om å ta bilde av plassnummeret sitt. De vasker, spriter og holder avstand.

Til tross for dette, har teamet til Frotvedt nok å gjøre. I likhet med øvrige kollegaer på UiB, arbeider de hjemmefra, og samhandler via Teams. I tillegg betjener de UiBs koronatelefon, som de har betjent siden midten pandemiens start i midten av mars.

UiB er ikke overrepresentert i smittestatistikken

Bente Nilsen Hordvik, leder av Bedriftshelsetjenesten ved UiB, poengterer at teamet har vært en viktig brikke i arbeidet med å redusere smittespredning på campus.

– Vi har så langt ikke hatt noen store klyngeutbrudd hos oss her på UiB, sier hun.

Hun får støtte fra HR-direktør Sonja Dyrkorn. Ifølge Dyrkorn får UiB daglig får meldinger om smittede studenter og enkelte smittede ansatte. Likevel er verken UiB-ansatte eller UiB-studenter er overrepresenterte i kommunens statistikk over smittede.

– Smittesporingsteamene ved UiB gjør en helt uvurderlig jobb og har vært helt avgjørende for at UiB har kunnet gjennomføre mye av den planlagte fysiske undervisnings- og eksamensaktiviteten på campus. I tillegg har vårt arbeid lettet arbeidet for smittesporingsenhetene i kommunen, sier Dyrkorn.

Tore Tungodden: - Hold ut!

Også assisterende universitetsdirektør Tore Tungodden ber ansatte og studenter om å holde motet oppe.

– De har håndtert situasjon med hjemmekontor og begrensninger i tilbudet på campus på en forbilledlig måte. Vi ser at studentene har god gjennomføring til tross for de begrensningene koronasituasjonen gir. Våre ansatte har både fra hjemmekontor og i arbeid på campus vist fleksibilitet og ekstraordinær innsats som har sikret at vi har kunne holde universitetet åpent og ha så normal aktivitet som mulig gitt koronatiltakene, sier Tungodden.

Og legger til:

– Vi må dessverre må forberede oss på å leve med strenge koronabegrensninger en god stund til fremover. Derfor vil vi målrette tiltak både mot studenter og ansatte for å kunne gi både støtte og inspirasjon til å holde ut i studier og jobb i tiden til vi igjen kan vende tilbake til en mer normal situasjon, sier Tungodden.

Powered by Labrador CMS