YTRING

REAGERER: Odette Tetlie, pedagogisk leder ved Universitetsmuseet i Bergen.

Barn utenfor sentrumskjernen mister tilgang til museet

20 dager inn i det nye skoleåret, var potten tom, og det er ikke lengre mulig å hente ut kulturbillett dette året. På Universitetsmuseet i Bergen merker vi allerede disse kuttene godt.

! Dette er en ytring. Innholdet i teksten er forfatterens egen mening.

Brødtekst (Normal)

Noen er kanskje på museumsbesøk for første gang, noen har sitt første og eneste møte med Universitetet når de kommer til oss.

Odette Tetlie

Nå er potten tom! Kommunen kuttet kulturbilletten for barn og unge, men ombestemte seg, leste vi i BT 27. august. Etter kraftige reaksjoner ville Byråd for næring, kultur og idrett likevel beholde ordningen, men med kun en liten brøkdel. 11. september, 20 dager inn i det nye skoleåret, var potten tom, og det er ikke lengre mulig å hente ut kulturbillett dette året. På Universitetsmuseet i Bergen merker vi allerede disse kuttene godt. Mot 78 skolebestillinger med ca 2400 barn i oktober og november i 2023, har vi dette året mottatt 18 bestillinger, med ca 550 barn for samme periode.

Samarbeid

Kulturbilletten er et samarbeid mellom Bergen kommune og Skyss, som gir barnehager og skoler i kommunen tilgang til å hente ut gratis buss- og bybanebilletter for å kunne dra på ulike kulturtilbud. Både byens mange museum, biblioteker, teater, konsertsteder, Akvariet, Raftohuset og VilVite gir alle gratis skoletilbud for barn og unge gjennom skoleåret, mange med pedagogisk tilrettelagte opplegg.

En av årsakene til at kulturbillettordningen skulle strammes inn er ifølge kulturbyråd Reidar Digranes (Sp) at den ble brukt til andre formål enn tiltenkt, som elevrådsturer og idrettsarrangement (BT 27.08.24). Jeg undrer meg over at byråden ser ut til å plassere ansvar for kuttene på skolene selv, og lurer på i hvor stor grad dette «misbruket» var utbredt. På Universitetsmuseet hadde vi bare i vårsemesteret besøk av 12 000 barnehagebarn og skoleelever. Over 4000 av disse deltok på undervisningopplegg i regi av våre museumspedagoger og kunnskapsverter. Kulturbilletten er det som gjør at barn og unge utenfor sentrumskjernen kan ta imot disse gratistilbudene.

På museet for første gang 

 På Universitetsmuseet tilbyr vi skolene i skrivende stund 15 ulike undervisningsopplegg tilpasset alderstrinn fra barnehage til videregående skoler. Oppleggene tar utgangspunkt i våre utstillinger og aktuell forskning ved UiB, og knyttes til læreplanverket i skolen og rammeplanen for barnehage. Oppleggene bruker ulike undervisningsmetoder, de er aktivitetsbaserte og deltakende, der elevene selv får utforske spennende og relevante tema. Blant annet debatterer elevene kunstig intelligens, får prøve seg som arkeologer på utgraving og gjør labforsøk med lagring av CO2. Vårt hovedmål er å skape motivasjon og engasjement, og at elevene skal oppleve glede og mestring i møtet med våre pedagoger og opplegg. Noen er kanskje på museumsbesøk for første gang, noen har sitt første (og eneste?) møte med Universitetet når de kommer til oss, og vi ønsker at dette møtet skal føre til et ønske om å komme tilbake; som elev, som publikum, og kanskje som student, eller ansatt?

– Museet skal ha rom for alle 

Kuttene i kultursektoren kommer samtidig med andre store sparekutt. Før jul skal skolene spare 14,3 millioner, og barnehagene må stramme inn med 4,3 millioner. Dette resulterer først og fremst i store kutt i vikarbruk, det kuttes i assistenter for de med behov for ekstra ressurser, det kuttes i miljø- og helsetilbud, det kuttes i innkjøp av nødvendig materiell og utstyr. Det sier seg selv at skoler og barnehager ikke kan prioritere å kjøpe bussbilletter for å gå på museum når de allerede er så hardt rammet.

Høstens brukere av Universitetsmuseets tilbud blir dermed de med gåavstand til Høyden. Det lover dårlig for barn og unge. Vi vet at det er langt fra alle familier som har romslig nok økonomi til å benytte seg av kulturtilbud. Derfor gir vi til hver elev som kommer på undervisningsopplegg hos oss, en billett med gratis inngang for to voksne (barn er alltid gratis). Museet skal ha rom for alle, uansett sosial bakgrunn og økonomi. Nå blir også mottakerne av disse gratisbillettene bare de med gåavstand til Høyden.

I 2025 fyller Universitetsmuseet 200 år, og vi satser stort på barn og unge, også det kommende året. Vi er tre museumspedagoger som kontinuerlig jobber for å sikre relevante og aktuelle undervisningstilbud, og 28 kunnskapsverter som alle står klare til å ta mot skoler og barnehager. Vi vil gjerne invitere byrådet til å besøke oss for å se nærmere på tilbudene vi har, og kanskje revurdere sine dramatiske kutt for barn og unge i Bergen.

Powered by Labrador CMS