I VINDEN

Temaet for konferansen i år er 'A just transformation to a sustainable future'.
Temaet for konferansen i år er "A just transformation to a sustainable future".

Setter sitt preg på SDG-konferansen

Temaet i år skal gå dypt inn på de mange urettferdighetene miljø og klimakrisen avdekker og bringer. - Dette blir en utrolig spennende, inspirerende men samtidig utfordrende konferanse, sier bærekraftspilot Robin Sebastian Rodval.

Publisert Sist oppdatert

I VINDEN

Navn: Bærekraftspilot Robin Sebastian Rodval

Aktuell med: SDG-konferansen og Day Zero. Temaet for SDG-konferansen er "A just transformation to a sustainable future".

Hva gjør du i jobben som Bærekraftspilot?

Jeg arbeider tett med sekretariatet til SDG-konferansen, og hjelper til med planlegging og organisering av dette. I tillegg så hjelper jeg til i Byttebua i ny og ne, og samarbeider godt med mine kollegaer i de mange andre sakene vi bærekraftspiloter holder på med.

Hvordan går planleggingen av konferansen?

Planleggingen går kjempebra! Dette blir en utrolig spennende, inspirerende men samtidig utfordrende konferanse. Temaet i år "A just transformation to a sustainable future", skal gå dypt inn på de mange urettferdighetene miljø og klimakrisen avdekker og bringer. Men vi skal også diskutere, debattere og reflektere på hvordan vi kan gjøre klokere og mer rettferdige valg i de utfordringene vi står i vente.

Hvorfor bør studenter og ansatte ved UiB delta på SDG-konferansen i februar?

Dette blir en veldig lærerik konferanse med bidrag fra overalt i verden. Det kommer til å være mange ulike perspektiver og synspunkter om bærekraft og utvikling, og vi skal tørre å stille de vanskelige spørsmålene om dette. Uansett hva enn du studerer eller hva enn du jobber med vil dette være en viktig konferanse for deg fordi klimaendringer lar seg ikke vente.

Konferansen starter med Day Zero - hva handler denne dagen om?

Day Zero er en elektronisk miljøfestival (og potensielt noe fysisk i Bergen også, hold deg oppdatert på vår nettside) hvor det er mange bidragsytere fra studentmiljøet, sivilsamfunnet og andre ildsjeler. Dette kan være bidrag i form av paneler, workshopper, foredrag, filmvisninger og mye annet morsomt. Mer informasjon om hvordan denne dagen kommer til å se ut i 2023 kommer snart, men jeg kan love deg at det blir veldig kult!

Hva ønsker dere at folk sitter igjen med etter å ha vært på konferansen?

Du skal sitte igjen med nyansert kunnskap om hvordan vi kan jobbe oss frem til en mer rettferdig transformasjon av samfunnet. Det er ingen selvfølge ei naturlig at klima og miljøkamp er rettferdig for alle; vi må kunne kommunisere og utveksle kunnskap og erfaring på tvers av våre faglige, kulturelle eller andre forskjeller, og denne konferansen skal bidra til at du blir klokere på dette.

Fem kjappe

Rektor for en dag – hvilken sak tar du først tak i?

Jeg hadde elsket å iverksette planer for mitt drømmeprosjekt om et årlig studentsymposium! Vi studenter jobber hardt og produserer så mye kunnskap og er engasjert i så mange saker og produserer så mye kunst og musikk og kultur og så mye, mye mer - og dette må frem!

Hva gjør du helst når du ikke er på UiB?

Jeg er glad i nerdete ting som fantasy, sci-fi, dataspill og sånt, så mye av min fritid går til det. Elsker også musikk, og kan bruke timesvis på å bare lytte på nye albumer og finne nye artister og utfordre meg selv med nye sjangre! (Hit me up om du har noen anbefalinger du virkelig vil vise fram!) Er også ekstremt over gjennomsnittet glad i kakao, så det er høy sjanse for at du ser meg på en kakaobar et sted.

Kan du anbefale en bok flere UiB-folk bør lese?

Nothing to Envy av Barbara Demick. Dette er en bok som handler om helt normale menneskers liv i et spesielt land, nemlig Nord-Korea. Ofte når vi leser om Nord-Korea eller lignende diktaturer, så lærer vi mye om de forferdelighetene systemet gjør. Men vi glemmer at det er personer som ler, elsker, gråter og sørger - personer som deg og meg som lever i disse systemene. Demick får nydelige skildringer og historier om alminnelige liv i et av verdens verste diktaturer fra personer som har levd i Nord-Korea, og jeg anbefaler alle å lese denne boka.

Du får en tidsmaskin! Til hvilken tid drar du til og hvorfor?

Jeg hadde elsket å dra kanskje fem hundre år inn i fremtiden for én dag. Jeg er en evig optimist, og jeg har tro og håp på at vi skal kunne samarbeide for en bedre fremtid for oss alle. Jeg vil se hvordan jorda har blitt, om vi har begynt å bevege oss vekk fra denne planeten og begynt å kolonisere andre planeter i solsystemet, om vi har fått kontakt med utenomjordisk liv, hvordan politikken ser ut så langt inn i fremtiden - eksisterer kapitalismen enda som det overordnede økonomiske systemet i verden? Har vi klart å redde vår planet? Hvilke utfordringer står ovenfor menneskeligheten i dette århundret? Er det Star Trek eller er det The Expanse? Kanskje hadde jeg likt mer enn én dag. Kanskje én uke.

Hvilket sted i Bergen viser du først til en som er ny i byen?

Selvfølgelig en av fjellene først! Det blir fort Fløyen om vi vil ha en kjapp tur med fin utsikt over byen. Fra Fløyen har vi jo hele byen foran oss, så det er et perfekt sted å starte før man beveger seg videre til andre steder i byen.

Powered by Labrador CMS