I VINDEN

Camilla Borrevik skal bidra i to av arrangementene under One Ocean Week. Her er hun på seilskuten Statsraad Lehmkuhl hvor hun underviste for studenter under jordomseilingen One Ocean Expedition.

– Å være på skipet var rett og slett magisk

Camilla Borrevik beskriver sitt opphold på Statsraad Lehmkuhl som en helt spesiell opplevelse. Nå gleder hun seg til å bidra til å gi seilskuten en verdig hjemkomst til Bergen, og til å fortsette med initiativer knyttet til bærekraftig bruk av havet.

Publisert

I VINDEN

Navn: Camilla Borrevik, seniorrådgiver ved forsknings- og innovasjonsavdelingen (FIA). Hun har doktorgrad i sosialantropologi fra UiB og har blant annet forsket på hvordan klimaendringer påvirker menneskelige liv og samfunn i Stillehavet.

I 2022 underviste hun for studenter om bord på Statsraad Lehmkuhl i fem uker av jordomseilingen One Ocean Expedition. I forkant holdt hun et undervisningsopplegg på Fiji i tre uker for 35 av studentene fra skipet.

Aktuell med: Havuken One Ocean Week hvor hun bidrar i følgende arrangementer:

UiB er hovedsponsor for One Ocean Expedition. Om bord på Statsraad Lehmkuhl har UiB tilbudt tverrfaglige kurs med vekt på hav og klima, både i Karibia og på den lange etappen over Stillehavet fra Chile via Fiji til Palau.

Når Statsraaden vender hjem til Bergen 15. april, vil det bli starten på One Ocean Week. Uken blir fylt av debatt, erfaringsutveksling og opplevelser knyttet til bærekraftig utnyttelse av havet. UiB skal arrangere og delta på flere av arrangementene.

Du skal bidra i to av arrangementene under One Ocean Week. Hva håper du at denne uken vil bidra til?

Jeg håper One Ocean Week blir en uke alle gleder seg til hvert år full av folkeliv og kunnskap! Jeg er så heldig å få være innholdsredaktør for One Ocean Expedition Summit i Håkonshallen 17. april på vegne av Bergen Kommune. Målet med toppmøtet er å gi Statsraaden en verdig hjemkomst og hedre det ekspedisjonen står for: å øke kunnskapen om havet og støtte viktig samarbeid for å sikre bærekraftig bruk av havet. Da er det viktig at vi lærer av hverandre og snakker sammen, og jeg gleder meg derfor ekstra mye til å være moderator på arrangementet «Climate change in the Pacific Islands and the Caribbean: Young voices» på Litteraturhuset 18. april. Dette er et tema som står hjertet mitt nært og jeg anbefaler alle å komme og høre på.

Du har undervist på Statsraad Lehmkuhl under jordomseilingen One Ocean Expedition. Hvordan var det?

Å undervise på Statsraad Lehmkuhl var helt spesielt. Om bord på skipet måtte man blant annet holde samme forelesning tre ganger på samme dag på grunn av vaktordningen. Da kan det fort gå litt i surr. Men det å være på skipet var rett og slett magisk, og jeg fant en utrolig ro der som jeg ofte tenker tilbake på. Det er noe spesielt å bevege seg sakte gjennom verdens største hav, med nydelige solnedganger og en stjernehimmel man drømmer om.

I forkant av de fem ukene om bord, var jeg ansvarlig for et tre uker langt undervisningsopplegg på Fiji for 35 studenter fra skipet. I løpet av den tiden fikk studentene fra Norge, Sør-Afrika og Peru oppleve Fiji. De overnattet i landsbyer, hadde møte med FN, plantet mangrover, plukket søppel, padlet i tradisjonelle kanoer, og hadde forelesninger på University of South Pacific, for å nevne noe. Jeg tror dette gjorde inntrykk på mange av dem, og jeg følte meg veldig heldig som fikk ta del i deres opplevelser på Fiji for første gang. Da undervisningsoppholdet der var fullført, gikk vi alle sammen om bord og seilte fra Fiji til Palau.

På Statsraaden foreleste du om hvordan klimaendringer påvirker stillehavsøyene til studenter som aldri har vært der før. Hva gjorde mest inntrykk?

Det var veldig spesielt for meg å få undervise på en slik måte at studentene fikk lære gjennom å selv utforske og oppleve. En ting er å høre om at det pågår endringer på den andre siden av jordkloden. En annen ting er å lære hva som helt faktisk skjer og hvordan mennesker i aller høyeste grad blir berørt av klimaendringer allerede. Jeg håper opplevelsene i Stillehavet gjorde verden litt mindre for studentene og forståelsen for andre menneskers liv litt større.

One Ocean Expedition har vært en fantastisk anledning til å skape engasjement og aktivitet om havet i hele verden.

Camilla Borrevik

One Ocean Expedition har inngått som en del av FNs havforskningstiår for bærekraftig utvikling. Hva blir det neste som skjer i havtiåret for deg?

One Ocean Expedition har vært en fantastisk anledning til å skape engasjement og aktivitet om havet i hele verden. Dette gjenspeiler noe av hovedtanken rundt FNs havtiår. Jeg kommer til å fortsette å støtte aktiviteter og initiativer som bidrar til dette, både på UiB og ellers.

Fem kjappe

Rektor for en dag - hvilken sak tar du først tak i?

En overbygget gangvei hele veien fra det Juridiske Fakultet og frem til Bjerknessenteret! Jeg er en dårlig bergenser som misliker regnvær sterkt.

Hva gjør du helst når du ikke er på UiB?

Hvis jeg er lenge vekke, så er jeg gjerne på reise et sted og får tilfredsstilt eventyreren i meg som alltid drømmer seg vekk.

Kan du anbefale en bok flere UiB-folk bør lese?

I anledning One Ocean Week passer det å anbefale «Havboka» av Morten Strøksnes. Han skriver så fint og morsomt om det mystiske havet, de underlige skapningene som bor der, og menneskers forhold til det på godt og vondt.

Du får en tidsmaskin! Hvilken tid drar du til og hvorfor?

Optimisten i meg har lyst å dra til år 2100 og bevise til pessimisten i meg at vi klarte å snu utviklingen av menneskeskapte klimaendringer.

Hvilket sted i Bergen viser du først til en som er ny i byen?

Da tar jeg dem først med til Fantoft Stavkirke på en liten tur. Jeg vokste selv opp i nærheten og syns det er et flott område. Og så er Stavkirken superspennende å fortelle om til gjester – der finner man blant annet historie om dragehoder, spedalske-luker og satanistiske branner! Litt bergensk Game of Thrones, altså.

Powered by Labrador CMS