NYHET

Lea Westad var deltaker på Vinterskolen.

Diskuterte klimarisiko i Europa

Europeiske studenter har deltatt på Vinterskolen hvor de har diskutert klimarisiko og ulike fremtidscenarioer. Lea Westad forteller om sine erfaringer.

Publisert Sist oppdatert

Hvordan har du det akkurat nå?

I VINDEN

Navn: Lea Westad, bachelorstudent i sammenliknende politikk på UiB

Aktuell med: Deltaker på Arqus Winter School (Vinterskolen), som ble arrangert av UiB digitalt 22.-26. februar.

Tema for Vinterskolen var klimarisiko og vitenskapens rolle. Målet er å styrke utdanningen av kritiske og engasjerte globale medborgere.

Jeg det bra siden jeg har vært på joggetur i dag, så jeg har fått gjort noe produktivt.

Hva studerer du, og hvorfor valgte du faget?

Nå studerer jeg sammenliknende politikk på andre året. Jeg har alltid vært samfunnsengasjert, og jeg synes det er spennende å lære om politiske prosesser. Det er også fint å bli kjent med andre land og verdensdeler som Latin-Amerika og Canada.

Hva gjorde dere på Vinterskolen?

Vi jobbet i tverrfaglige team med klimarisiko via Zoom, og diskuterte hvordan vi bør ta fatt i dette temaet. Først hadde vi foredrag halve dagen med forelesere fra seks ulike universitet i Europa. Deretter hadde vi gruppearbeid i workshops.

Vi lagde blant annet kart over lokal klimarisiko, hvor vi så for oss ulike typer verdener med forskjellige ytterpunkter. For eksempel hvordan et samfunn vil bli med kun lineær- eller sirkulærøkonomi. Mye av dette skal samles i et atlas som kan brukes senere, knyttet til klimarisiko og europeisk medborgerskap.

Vi lagde blant annet kart over lokal klimarisiko, hvor vi så for oss ulike typer verdener med forskjellige ytterpunkter

Lea Westad

Hvorfor meldte du deg på?

Jeg er engasjert i klima- og miljøutfordringer i verden. Samtidig synes jeg det er veldig spennende å jobbe tverrfaglig med studenter fra andre land. Flere av de jeg samarbeidet med studerte fysikk og biokjemi. Siden jeg har ikke naturvitenskapelig bakgrunn selv, ga det meg større innsikt i andre fagområder. Selv om vi bare møttes digitalt gikk det overraskende bra å jobbe sammen.

ARQUS Winter School

  • UiB er en del av den europeiske universitetsalliansen Arqus, sammen med universitetene i Granada, Graz, Leipzig, Lyon, Padova og Vilnius.
  • Alliansen ble etablert i 2019 som ledd i en ny og prestisjefull satsing fra EU, og har finansiering fra Erasmus+ og Horisont 2020.
  • I løpet av uken lærte deltakerne om Europas rolle i klimakrisen, ulike fremtidsscenarier og hvordan man best kan håndtere klimautfordringene.

Hvordan kan vi jobbe sammen med klimautfordringer i Europa?

Jeg tror at landene som er EU-medlemmer har et annet forhold til et europeisk samarbeid enn mange nordmenn. Jeg håper at det vil bli mer samarbeid, felles lover og regelverk, som kan være med på å løse klimautfordringene. Frankrike har for eksempel fått iPhone til å merke grad av reparasjonsmulighet på produktene sine.

Hva var det beste med Vinterskolen?

Det som jeg har savnet mest under pandemien. Å ha en full dag med faglig input, og etterpå bruke det du har lært i praksis og diskusjoner med andre studenter.

Fem kjappe

Rektor for en dag – hvilken sak tar du først tak i?

Hadde du spurt meg for to uker siden, ville det vært å åpne campus for studenter, men det er gjort nå. Så det er bra.

Hva gjør du helst når du ikke er på UiB?

Da går jeg i byfjellene, ser en serie med de jeg bor sammen med, eller spiser middag med mormor.

Kan du anbefale én bok flere UiB-folk bør lese?

Jeg kan anbefale boken «Factfulness» av samfunnsøkonomen Hans Rosling. Boken handler om hvordan vi ser på verden. Den er optimistisk, og viser at det ikke står så dårlig til i verden som mange tror. For eksempel har barnedødeligheten gått ned.

Du får en tidsmaskin! Til hvilken tid drar du til og hvorfor?

Jeg ville reist tilbake til 60-70 tallet. Det var en tid med mye bra musikk, og samfunnet var på vei til en spennende periode. Det hadde vært kult å dra til artistboligene utenfor LA, og hengt med dem.

Hvilket sted i Bergen/Graz viser du først til en som er ny i byen?

Jeg ville vist frem Bryggen, selv om det er et veldig vanlig svar. Eller kanskje tatt dem med til toppen av Clarion-hotellet i sentrum, som har veldig fin utsikt over Bergen. Hvis de er sporty, ville vi gått på Ulriken.

Powered by Labrador CMS