I VINDEN

Universitetsmuseets Søren Diinhoff liker seg best i felt eller på sykkelen

– En fantastisk fødselsdagsgave!

Søren Diinhoff avdekket et hedensk gudehus fra vikingtiden på sin egen bursdag. Siden har media, lokalbefolkning og andre interesserte stått i kø for å dele opplevelsen.

Publisert Sist oppdatert

I VINDEN DENNE UKEN

Navn: Søren Diinhoff, arkeolog og prosjektleder ved Universitetsmuseet i Bergen.

Aktuell med: Leder utgravingsteamet som nylig fant et hedensk gudehus i Ørsta på Sunnmøre. Her møttes folk trolig for å dyrke guder som Tor og Odin i vikingtiden. Det er første gang et helt, slikt hus er funnet i Norge.

Les mer om funnet hos Universitetsmuseet

Se video fra utgravingen

Hvordan har du det om dagen?

Det er helt forferdelig travelt. Dagene består av arbeid og atter arbeid fra tidlig morgen til sen kveld. Når vi har gjort et så viktig funn må alt i prosessen gjøres helt perfekt, i tillegg til at vi må håndtere alle henvendelser.

Hvor viktig er dette funnet?

I utgangspunktet virker det ikke så spesielt. Vi vet at Norge har hatt mange slike hedenske gudehus, men bygningene ble brent ned og ofte erstattet med kristne kirker. Dette er første gang vi kan dokumentere et helt, hedensk gudshus i Norge, og det er trolig et såkalt gudehov fra vikingetiden. Tidligere har man bare funnet spor av slike hus her og der.

Når var det du skjønte hva dere faktisk hadde funnet?

Det husker jeg veldig godt, for det var 16. september, min egen fødselsdag. Da gravde jeg frem den siste stolpen i gudehuset, men det tok faktisk et par dager før jeg turte å ringe avdelingslederen på museet for å fortelle om det. Det var en fantastisk fødselsdagsgave!

Hva betyr det for deg og kollegene dine å være med på dette?

Det er det mest interessante funn jeg har vært med på i Norge. Jeg har alltid vært fryktelig fascinert av norrøn tid og tro – Tor, Odin og alt det der. Og så står man plutselig midt oppi det selv. Alle her synes det er veldig spennende.

Hadde du forventet dette funnet under utgravingen Ørsta?

Nei, virkelig ikke. Vi trodde vi ville finne et boligområde fra midten av jernalderen, og det har vi funnet. I den andre delen av feltet, hvor vi fant gudehuset, forventet vi ikke å finne noe særlig. Dette var en stor og positiv overraskelse.

Hva slags oppmerksomhet har funnet fått?

Vi hadde en avtale med NRK som var først ut med å publisere en nyhetssak, mandag 28. september. Den dagen hadde jeg ikke med meg telefon på feltet, og på kvelden møtte jeg en uendelig lang liste med tapte anrop. Jeg har blitt intervjuet av mange medier, også utenlandske, og blitt kontaktet av en rekke andre interesserte.

Er du overrasket over alt oppstusset?

Nei, vi vet at vikingtiden engasjerer veldig mange mennesker, og det er det både krevende og svært interessant å forholde seg til. Man kan jo undre seg over hvorfor vi identifiserer oss med de bestialske villdyrene. De fleste av oss hadde ikke trivdes særlig godt i vikingtiden. Nå skal vi samarbeide tett med kommunen og fylket om bevaring og formidling. Det har alltid vært stolthet og stor interesse her i Ørsta for våre utgravinger, og nå har det tatt helt av.

Du har også blitt kontaktet av folk som tror på Tor og Odin i dag ...?

Normalt får vi blandede reaksjoner fra det moderne åsatromiljøet. Noen blir sinte og reagerer på at middelalderfunn blir vernet, mens vi får lov til å grave mer i det som er fra hedensk tid. Denne gangen har vi møtt stor glede og entusiasme fra lokale åsatroende. Noen av dem har allerede vært her og skålt med oss i mjød midt i gudehuset.

FEM KJAPPE:

Rektor for en dag – hvilken sak tar du først tak i?

Jeg ville styrket nettundervisningen på alle fronter, til alle som er interessert. Vi har en plikt til å formidle kunnskap. Arkeologi er et opplagt felt som det er bred interesse for i befolkningen.

Hva gjør du helst når du ikke er på jobb for UiB?

Jeg arbeider nesten døgnet rundt, men som danske er jeg også veldig glad i landeveisritt på sykkel. Når jeg ikke jobber, sykler jeg. Arkeologi og sykling er mine to lidenskaper.

Kan du anbefale én bok flere UiB-folk bør lese?

Jeg mener at alle burde lese Bergljot Solbergs grunnbok om jernalderen som står på mange pensumlister. Er du interessert i norsk historie og arkeologi, begynner du med den.

Du får en tidsmaskin! Til hvilken tid drar du til og hvorfor?

Jeg vil dra cirka 2000 år tilbake til Roma. Selv om nordisk arkeologi er det jeg driver med, ville jeg aller helst vært en flue på veggen, midt i mylderet, i den fascinerende, romerske millionbyen den gangen.

Hvilket sted i Bergen viser du først til en som er ny i byen?

Det må bli Bryggen. Som arkeolog har jeg alltid historien med meg. Historien om Bergen starter for meg med Bryggen.

Hver uke intervjuer På Høyden en aktuell UiB-ansatt eller studenter. Tips oss om UiB-folk som er i vinden på interndesk@uib.no

Powered by Labrador CMS