ARBEIDMILJØUNDERSØKELSE

Undersøkelsen sendes hvert tredje år ut til alle ansatte på UiB.

Arbeidsmiljøundersøkelse til alle ansatte

I løpet av de neste månedene sender UiB ut en felles arbeidsmiljøundersøkelse til alle ansatte.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidsmiljøundersøkelsen sendes ut hvert tredje år til alle ansatte på UiB, for å få innsikt i hvordan ansatte trives på arbeidsplassen. Sist gang den ble gjennomført var i 2021.

– Et godt arbeidsmiljø på UiB er viktig for å kunne ha en god arbeidshverdag. Undersøkelsen gir deg mulighet til å si noe om hvordan du har det på jobb, og påvirke ditt eget arbeidsmiljø. Jeg vil derfor oppfordre alle ansatte til å svare på undersøkelsen, sier rektor Margareth Hagen.

ARBEIDSMILJØUNDERSØKELSEN ARK

  • UiB bruker verktøyet ARK til å sende ut et felles spørreskjema
  • ARK har i flere år vært brukt i universitets- og høgskolesektoren i Norge 
  • ARK-undersøkelsen sendes til UiB i tre omganger:

- 11. november 2024: JUR, ØKA, FIA, HR, IT, KA, SA, EIA & UDIR

- 27. januar 2025: NT, UM & SV

- 24. mars 2025: HF, PSYK, KMD, MED & UB

Viktig å følge opp resultatene

Å få innsikt i hvordan ansatte har det på jobb er viktig av mange årsaker, sier HR-direktør Kathrine Brosvik Thorsen.

– Et godt arbeidsmiljø kan både bidra til bedre samarbeid og kommunikasjon med kollegaer, lavere sykefravær og høyere kreativitet og produktivitet, sier hun.

Resultatene skal brukes til ulike tiltak for å forbedre arbeidsmiljøet. For eksempel kan det være behov for bedre kommunikasjon mellom ledelse og ansatte, eller redusere stress og arbeidsbelastning.

Å følge opp resultatene med konkrete tiltak blir en viktig del av prosessen

HR-direktør Kathrine Brosvik Thorsen

– Å følge opp resultatene med konkrete tiltak blir en viktig del av prosessen, og gir oss en mulighet til å gjøre UiB til en enda bedre arbeidsplass, sier Thorsen.

Sendes ut på tre ulike datoer

Verktøyet som skal brukes er ARK. I år går undersøkelsen ut til fagmiljøene på tre ulike tidspunkter: 11. november, 27. januar og 25. mars (se faktaboks for mer informasjon).

– Siden UiB er en stor organisasjon, har fakultetene og avdelingene kunnet velge mellom tre ulike datoer. Først ut er juridisk fakultet og fellesadministrasjonen den 11. november, sier prosjektleder Ole Christian Bjørgo Laukli ved HR-avdelingen.

Spørreskjemaet vil være anonymt, som gir deg muligheten til å uttrykke meninger og erfaringer fritt

Undersøkelsen har derfor spørsmål innen arbeidsbelastning, sosialt samspill, ledelse, og muligheter for faglig utvikling. Spørreskjemaet vil være anonymt, som gir deg muligheten til å uttrykke meninger og erfaringer fritt.

– Det som er nytt fra undersøkelsen ble sendt ut i 2021, er at det er lagt til spørsmål om psykologisk trygghet og uakseptabel oppførsel. Sistnevnte vil kun bli rapportert for hele UiB, så ingen fakultet eller avdelinger vil få vite forekomsten hos seg. I tillegg er spørsmålene knyttet til rollekonflikt og mestringsklima utvidet, sier Laukli.

Lokalt ansvar hos enhetene

Prosjektet ledes av en sentral prosjektgruppe med representanter fra vernelinjen, HR og bedriftshelsetjenesten. De har også møter med ledelsen ved alle fakultet og avdelinger, og ledermøter underveis i prosessen skal støtte miljøene.

Samtidig har lokale ledere lokalt ansvar for å legge til rette for å gjennomføre undersøkelsen, som vil skje i flere faser.

– Alle ansatte skal først svare på undersøkelsen. Den skal deretter tolkes på enheten, og brukes som et utgangspunkt for å videreutvikle det lokale arbeidsmiljøet, sier Laukli.

Powered by Labrador CMS