NYHET

Vaskeroboten i Realfagbygget kan også kommunisere med deg. Her med kontorsjef ved Eiendomsavdelingen, Anette Blich.

Tester ut vaskeroboter på UiB

Vaskeroboter kan gjøre arbeidet lettere for renholdere. Nå er UiB i gang med å teste ut flere roboter i ulike bygg.

Publisert Sist oppdatert

Kanskje har du allerede møtt på roboten LionsBot, der han rengjør gulvet i Realfagbygget. Han kan ha bedt deg om å flytte deg om du står i veien, eller til og med slått av en spøk.

– De to første ukene ble han stoppet hele tiden av studenter som ville snakke med ham, men nå har han tilpasset seg og utfører jobben som planlagt, forteller driftsleder Teodora Nedelcheva i Coor.

Roboten er fremtiden til renholdsbransjen, og er en av flere som Coor tester ut i et prøveprosjekt med UiB. Leverandøren har rammeavtale med UiB for renhold.

Robotene skal gjøre det arbeidet som er tyngst og mest belastende for kroppen

Anette Blich

– Robotene skal gjøre det arbeidet som er tyngst og mest belastende for kroppen, som er å rengjøre de frie flatene. Ved å avlaste renholdspersonalet kan de konsentrere seg om vanskelig tilgjengelige områder og forebyggende smitterenhold, forklarer kontorsjef ved Eiendomsavdelingen på UiB, Anette Blich.

Skal få ned sykefraværet

Et av målene med prosjektet er å få ned sykefraværet hos renholderne, som ofte er på grunn av smerter i skuldre, armer, og ryggen. Robotene betyr derfor ikke at renholderne går glipp av arbeid, men heller får bedre arbeidsforhold.

I begynnelsen var flere av renholderne bekymret for om de ville miste timer, men nå opplever de vaskeroboten som en støtte

Teodora Nedelcheva

– Det mest krevende arbeidet for kroppen er å vaske gulvet. I begynnelsen var flere av renholderne bekymret for om de ville miste timer, men nå opplever de bare vaskeroboten som en støtte, og en del av teamet. De er stolte av den, sier Nedelcheva.

Robotene er utstyrt med sensorer og kameraer, som betyr at de alltid stopper når de møter på både voksne, barn og objekter. I tillegg er de stillegående og bærekraftige, siden de bruker sytti prosent mindre vann enn andre gulvvaskemaskiner.

Skaper positiv stemning rundt seg

En bieffekt har vært at roboten skaper en positiv stemning rundt seg på Realfagbygget.

– Selv om det viktigste er arbeidet den gjør, merker vi at det skaper nysgjerrighet hos studentene når den surrer rundt på Realfagbygget. Det er litt fint å se når det har vært så mye fokus på pandemien, forteller Blich.

Vi merker at roboten skaper nysgjerrighet hos studentene når den surrer rundt på Realfagbygget

Anette Blich

Robotene må læres opp underveis, og på forhånd gjøres en stor kartlegging av ulike hindringer de kan møte på, som trapper. Mens roboten i Realfagbygget støvsuger i fellesarealene, skal en gulvvaskemaskin snart prøves ut på Odontolgibygget.

– Siden den også kan kommunisere, ønsker vi også at den også gir barna en positiv opplevelse når de kommer til tannlegen, sier Nedelcheva.

UiB først ut til å teste roboten

En vaskerobot koster en halv million, og er derfor en stor investering. Coor er så langt det eneste renholdsleverandøren i Europa som satser på slike roboter. UiB er også den første av kundene som får testet den ut.

– Jeg synes det er gøy at vi de første som får se hva denne roboten kan gjøre, og at Coor har turt å være modige nok til å kjøre en slik pilot. Det er jo en kostnadsrisiko som man ikke vet om vil fungere, sier Blich.

UiB egner seg særlig til pilotprosjektet på grunn av de ulike bygningene hvor robotene kan testes ut.

– UiB er også en samarbeidspartner som er veldig åpen for endringer. I løpet av årene vi har hatt rammeavtale her, har vi også prøvd ut andre maskiner, hvor de fleste prosjektene har lykkes og blitt videreført, sier Nedelcheva.

Powered by Labrador CMS