ALUMNI

Roger Sevrin Bruland og Monica Mæland er utnevnt til æresalumner ved Universitetet i Bergen.
Roger Sevrin Bruland og Monica Mæland er utnevnt til æresalumner ved Universitetet i Bergen.

Nye æresalumner

Universitetet i Bergen har utnevnt Monica Mæland og Roger Sevrin Bruland til nye æresalumner. Kunngjøringen foregikk under sendingen fra den tradisjonelle julekonserten for alumner i Universitetsaulaen i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

ÆRESALUMNER

Hensikten med å utnevne æresalumner er å rette oppmerksomhet mot tidligere studenter som har gjort en ekstraordinær innsats overfor universitetet sitt eller innenfor sitt fagområde eller arbeidsfelt.

Tidligere har Erna Solberg, Hans-Wilhelm Steinfeld, Selda Ekiz, Magnus Matningsdal og Ole Arve Misund blitt utnevnt til æresalumner ved Universitetet i Bergen.

− Når vi utnevner våre æresalumner retter vi oppmerksomhet mot tidligere UiB-studenter som har gjort en ekstraordinær innsats for universitetet, eller innenfor sitt fagområde eller arbeidsfelt. I dag har vi gleden av å utnevne to æresalumner som begge oppfyller disse kriteriene.

Slik startet viserektor for utdanning, Oddrun Samdal, kunngjøringen der Monica Mæland og Roger Sevrin Bruland ble utnevnt til nye æresalumner.

Ekstraordinært arbeid for studentbevegelsen og det politiske Norge

− Ved å utnevne justis- og beredskapsminister Monica Mæland som æresalumn ønsker vi å hedre det ekstraordinære arbeidet hun gjennom en lang karriere i politikken har gjort for både studentbevegelsen og det politiske Norge, sa Samdal.

Viserektor for utdaning og leder for alumnusvirksomheten ved UiB, Oddrun Samdal, utnevnte Monica Mæland og Roger Sevrin Bruland til æresalumner under den tradisjonelle julekonserten til UiB Alumni.
Viserektor for utdaning og leder for alumnusvirksomheten ved UiB, Oddrun Samdal, utnevnte Monica Mæland og Roger Sevrin Bruland til æresalumner under den tradisjonelle julekonserten til UiB Alumni.

Mæland er utdannet jurist fra Universitetet i Bergen, og Samdal trakk blant annet frem Mælands innsats for studentdemokratiet da hun var leder i Studenttinget fra 1989 til 1990 og medlem av fakultetsrådet ved Det juridiske fakultet fra 1989 til 1992.

− Som byrådsleder i Bergen i over 12 år og i rikspolitikken som statsråd i Erna Solbergs regjering siden 2013 har hun satt agenda for debattene i Norge, fortsatte hun.

− Hun har vært næringsminister, kommunal- og moderniseringsminister og er nå justis- og beredskapsminister. Det er et imponerende arbeid og vi er veldig stolte av Mæland som tidligere student ved UiB, oppsummerte Samdal.

Uredd og dyktig journalist som formidler nyheter på nynorsk

− Vår neste æresalumn har det siste året blitt kjent som en uredd reporter. Da pandemien brøt ut og andre journalister ble kalt hjem, kjørte han hundrevis av mil alene for å rapportere fra intensivavdelingen på San Gerardo-sykehuset i Italia, sa Samdal i den andre kunngjøringen.

Roger Sevrin Bruland er NRK-korrespondent i Berlin og har en bachelor i kultur- og samfunnsvitenskap med historie som studieretning fra UiB. Han har jobbet over ti år i nyhetsavdelingen i NRK der han har hatt Øst-Europa og Balkan som spesialområde.

Han utnevnes til æresalumn for 2020 på grunn av sin ekstraordinære innsats og sitt engasjement for å formidle viktige historier fra Europa, både før og spesielt under koronapandemien.

− Vi vil gjerne trekke frem hans overblikk og historiske kunnskap i tillegg til at han formidler nyheter på svært god nynorsk, avsluttet Samdal.

Traff sjefen sin i studentpolitikken på universitetet

De to nye æresalumnene hadde dessverre ikke anledning til å motta utmerkelsen fysisk i Universitetsaulaen, men sendte begge videohilsener som ble vist før julekonserten startet.

En stolt Mæland takket i en hilsen fra Oslo for utmerkelsen og mente hun hadde fått den beste julegaven ever.

− Universitetet i Bergen betyr og har betydd veldig mye for meg. Jeg fikk en utdannelse som jeg aldri har angret på en eneste dag, selv om jeg ikke har brukt den så veldig ofte. Så fikk jeg også mine aller beste venner der som jeg fortsatt har. Jeg traff hun som er sjefen min i dag i studentpolitikken på universitetet, sa Mæland.

− Det er utrolig viktige år av livet mitt og jeg har fulgt utviklingen til universitetet nøye gjennom årene etterpå. Jeg gleder meg hvordan dere har satt deres preg på Bergen. Dere er et universitet som betyr mye for oss som nasjon, ikke minst deres satsing på de blå fagene, avsluttet hun.

Ønsker å være en god ambassadør for utdanning i Norge

I sin takketale understreket også en overrasket og svært glad Bruland hvor mye Universitetet i Bergen og utdannelsen fra historisk institutt har betydd for ham. Han eksemplifiserte også nytteverdien av den.

− Da jeg var fredssoldat i Bosnia og Kosovo dro jeg faktisk mye lærdom fra kurset jeg hadde tatt om antikken. Jeg var nemlig den som stolt kunne peke på en lokal bonde og si på at han pløyde jorden med en ard, og at det var vanlig i middelhavsnære områder, mimret Bruland.

Selv om Bruland også har studert ved en rekke andre universiteter understreket han hvor fornøyd han var med kvaliteten på historieutdanningen til UiB, og trakk spesielt frem sin tidligere foreleser Astrid Forland.

− Jeg håper jeg kan være en god ambassadør for høyere utdanning i Norge. Man trenger ikke å reise til USA eller langveis for å få seg en god utdanning, avsluttet han og ønsket alle en riktig god jul.

Powered by Labrador CMS