KUNST
Pandemidesign på Alrek
Bachelorstudentene ved Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) fikk frie tøyler til å lage installasjoner med utgangspunkt i pandemi. Resultatet ble utstillingen «Pandesign» som nå vises fram på Alrek helseklynge.
«Meteren», munnbind og digital undervisning. Hverdagen til studentene har de siste par årene blitt kraftig påvirket av koronapandemien og de mange restriksjonene. Dette var også utgangspunktet da bachelorstudentene på KMD ble utfordret til å lage en utstilling om pandemi.
12 designstudenter fra 3. året i bachelorstudiet har de siste fem ukene vært gjennom et kurs i formidling og historiefortelling i samarbeid med Pandemsisenteret. Samarbeidet startet med at medisinhistoriker og førsteamanuensis Magnus Vollset gav studentene en innføring i pandemihistorie og delte av sin kunnskap med smittende entusiasme.
Studentene på KMD har arbeidet sammen i fire grupper, der hver gruppe valgte sin egen vinkling på temaet pandemi.
– Skeptiske til å begynne med
Tredjeårsstudent Anna Tjøsvold forteller at hennes gruppe hadde lyst å synliggjøre det usynllige som flyter i luften av virus og bakterier.
– Vi var litt skeptiske til å begynne med, siden alle var veldig leie av pandemi, sier Tjøsvold. Skepisen forsvant likevel kjapt da studentene gikk i gang med den kreative arbeidet gjennom bruk av ulike materialer og teknikker.
Om samarbeidet med Pandemisenteret og utstillingen på Alrek sier hun følgende; – Det er jo litt skummelt, men også fint å få til en visualisering.
Masker og mennesketyper
En annen av gruppene har tatt for seg bruk av munnbind og hvordan maskene har påvirket relasjoner mellom mennesker.
– Vi hadde lyst å skildre vaksinemotstanderne versus dem som elsker å bruke munnbind. Å få fram forskjellige synsvinkler på det "å måtte" gjennom ulike karakterer, sier student Ludwig Braathen.
Maske-gruppen har brukt materialer som leire, skinn, mose og bark for å koble disse opp mot de ulike persontypene.
– Det har blitt gøy i løpet av prosessen. "Problemet" var egentlig å snevre inn og finne en vinkling som var kunsternisk utforende, sier Braathen.
Utfordrer sannheter
Førsteamanuensis Bente Irminger ved KMD forteller at studentene har utforsket ulike metoder, teknikker og visuelle virkemidler for å utforske hvordan informasjon kan formidles til publikum.
I kursperioden har studentene vært gjennom befaringer, forelesninger, ekspermientering og praktiske øvelser.
– Materialutforskning, diskusjoner, scenografi, lysdesign, og utstillingsdesign har vært sentrale ingredienser i kurset, i tillegg til vårt overordnede mål om å utdanne modige designere som tør å stille spørsmål og utfordre vedtatte sannheter i samfunnet og bidra med positive alternativer, sier Irminger.
Spørsmålene som ble stilt i kurset var blant annet: På hvilke måter kan man fortelle og formidle en historie rundt et aktuelt tema? Hvilke virkemidler benyttes for å fortelle historien? Kan det fortelles flere historier om samme tema? Hvilken retning tar historien?
– Skal starte samtaler
Førsteamanuensis Magnus Vollset fra Det medisinske fakultet sier pandemien angår alle, men har rammet på ulikt vis.
– Jeg er veldig glad for å ha blitt invitert til å bidra, og ha kunnet følge prosjektene fra idé til installasjon. Jeg håper og tror utstillingene vil engasjere, og kanskje til og med provosere. Meningen er at installasjonene skal starte samtaler, ikke presentere et svar med to streker under, sier Vollset.
Han legger til at det tverrfaglige samarbeidet med KMD gjør det mulig å lære hvordan verden ser ut fra ulike perspektiv.
– Pandemien har vært den samme, men opplevelsene er ulike. I forberedelsen til neste pandemi må vi lytte til ulike stemmer, og da er samarbeid på tvers en nødvendighet, sier Vollset.
Utstillingen åpnet torsdag 10. februar og vil bli stående på Alrek i én måned.
Se flere bilder fra utstullingen øverst i saken på uib.no.