REKTORBLOGGEN

F.v.: UiB-rektor Margareth Hagen, forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Løkensgard Hoel og dekan ved Det medisinske fakultet Per Bakke.

Nå tar Vestlandslegen form

! Dette er en ytring. Innholdet i teksten er forfatterens egen mening.

Etter en budsjett-uke med mange kritiske kommentarer, er det på sin plass å løfte det gode statsbudsjettet presenterer for UiB: en videre utbygging av den desentraliserte studentmodellen Vestlandslegen. «Lekkasjen» kom noen dager før Statsbudsjettet, til Førde, med 20 nye medisinstudieplasser til UiB.

Studieprogrammet knyttet til Vestlandslegen tar nå for alvor form. Vi har allerede 40 studieplasser i Stavanger, og i år startet første kullet som søkte seg inn til den desentraliserte studiemodellen. De skal være de tre første årene i Bergen, og de tre siste i Stavanger.

Det er en kjensgjerning Norge utdanner alt for få leger til å fylle fastlegeordningen, kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Det overordnede målet er at en i framtiden skal utdanne 80 prosent av egne leger i eget land, mot bare 50 prosent i dag. På Vestlandet er situasjonen veldig krevende. Nesten daglig blir det rapportert om rekrutteringsvansker i kommunene.

Disse ferske studieplassene har derfor stor betydning, på mange plan.

Det åpenbare er at de sikrer en større andel norskutdannede leger, og vil også sørge for bedre tilgang på leger på Vestlandet.

UiB er et ett-campus-universitet. Det er likevel viktig at vi er tydelig til stede på Vestlandet, som landsdelens eldste og bredeste universitet. For oss betyr disse studieplassene en tettere kontakt og større samarbeidsflate med Sogn og Fjordane. Det vil gagne oss og også det gamle grensefylket nord for oss.

Disse studieplassene representerer også en utvikling av det helsefaglige miljøet i Førde. 20 studenter betyr 40 studenter andre året og 60 studenter når tilbudet er fullt utbygd. Det vil merkes i Førde, som blir en større og mer divers studieby. Medisinerstudentene vil samvirke i et helsefaglig miljø ved Helse Førde, hvor HVL er tungt til stede, som gir store muligheter for utvikling og samarbeid.

20 ferske studieplasser er også en betydelig investering: ferdig utbygd innebærer de 45 millioner.

UiB skal fortsette å bygge Vestlandslegen. Haugesund står for tur. Det er et nybrottsarbeid, med mye logistikk og enkeltdeler som må på plass. Mens vi venter på flere medisin-studieplasser i neste statsbudsjett, vil vi lære av arbeidet med utdanningene i Stavanger og Førde.

Og så må vi gratulere Det medisinske fakultet, og i særdeleshet alle kolleger som har arbeidet i mange år for Vestlandslegen.

Og takk til regjeringen.

Powered by Labrador CMS