REISEBREV

Josefine Gjerde på tog mellom Oslo og Gøteborg.

100 timers togreise gjennom Europa

Med et mål om å få flere studenter til å reise grønt på utveksling, dro UiB-studentene Emma og Josefine fra Bergen til Tsjekkia med tog. Reisen ga både håp og noen dyrekjøpte erfaringer.

REISEBREV: UIB I VERDEN

Er du på tokt, feltarbeid eller utveksling, og har lyst til å vise fram noen glimt fra hverdagen din i På Høyden? Send ditt innlegg og noen bilder på epost til interndesk@uib.no

! Dette er en ytring. Innholdet i teksten er forfatterens egen mening.

Høydepunktet med å reise med tog er nok at reisen blir en like stor del av opplevelsen som destinasjonen i seg selv.

Josefine Gjerde

Nå er vi trygt hjemme i Bergen igjen etter en lang og lærerik tur til Brno i Tsjekkia. De siste månedene har vi planlagt en workshop for studenter fra hele Europa. Prosjektet Green Mobility ble initiert og koordinert av UiB, og finansiert av Utrecht-nettverket. Målet var å finne ut hva som skal til for å få flere utvekslingsstudenter til å reise grønt. Deltakerne kom fra Norge, Nederland, Italia, Frankrike, Polen og Tsjekkia, og alle måtte reise klimavennlig til samlingen.

Emma Nystad Næss på togstasjonen i Brno.

Vi som dro fra Bergen hadde nok den lengste reisen. Der noen kunne hoppe på en buss samme dag, dro vi tre dager før workshopen startet. Turen var godt planlagt, og vi visste at det var 50 timer mellom oss og reisemålet.

Reiseruten til Brno:

  • Dag 1: Nattog mellom Bergen og Oslo
  • Dag 2: Tog fra Oslo til Gøteborg, og videre til København
  • Dag 3: Tog fra København til Hamburg, tog videre til Berlin, buss for tog mellom Berlin og Praha og tog fra Praha til Brno.

Reiserute hjem:

  • Dag 1: Direktetog fra Brno til Berlin, og videre til Hamburg
  • Dag 2: Tog fra Hamburg til København og buss fra København til Oslo
  • Dag 3: Tog fra Oslo til Bergen

Høydepunktet med å reise med tog er nok at reisen blir en like stor del av opplevelsen som destinasjonen i seg selv. Man får sett mye mer underveis enn om man sitter fast på en flyplass under en mellomlanding. Å planlegge hvilke byer man ønsker å reise innom og ta pauser i, er en stor fordel på togreise. Kvelden vår i København, med god mat og drikke, var en god oppladning til resten av turen.

I tillegg får man mye kvalitetstid, som er bra hvis man liker reisefølget sitt – noe vi heldigvis fant ut at vi gjorde! Da vi satte oss på toget i Bergen hadde vi møtt hverandre et par ganger før, men visste ikke så mye mer om hverandre enn hva den andre studerte og at vi begge er vokst opp på Sørlandet. Å sitte slitne på forsinkede tog eller løpe gjennom fulle togstasjoner med tunge sekker, bare for å innse at vi likevel mistet neste tog er virkelig opplevelser som knytter bånd.

Josefine Gjerde og Emma Nystad Næss på togstasjonen i Praha.

Selv om tog er en fantastisk måte å reise på, som gir tid til skolearbeid, lesing og timevis med interessante samtaler, er det ikke alltid ting går knirkefritt. Turen lærte oss at man alltid må være forberedt på at ting kan gå galt når man reiser med tog. Særlig i Hamburg! Det er et stort knutepunkt, noe som ofte medfører forsinkelser og følgefeil om noe først går galt. For eksempel at noen limer seg fast til togskinnene som vi opplevde. Da er det bare å hive seg rundt og se på alternativer, for eksempel Flixbuss for tog som vi måtte ty til mellom Berlin og Praha. Det gjelder å være fleksibel og være klar over hvilke alternativer som finnes dersom noe skulle gå galt.

Alt i alt har turen vist oss at det er fullt mulig å komme seg på tvers av Europa uten å fly. UiB har satt seg ambisiøse mål om å bli et klimanøytralt universitet. Det forplikter! Resultatene fra prosjektet viser at det er særlig to ting studenter trenger for å velge grønne reiser: finansiering og informasjon. Vi håper universitetet følger opp i tiden fremover, så enda flere UiB-studenter kan oppleve kontinentet fra skinnene.

Powered by Labrador CMS