NYHET

Gratulerer med dagen!

Studentkoret Arme Riddere, rektor Margareth Hagen, samt ansatte, studenter og alumner fra UiB gratulerer alle med dagen! Se video her.

Publisert Sist oppdatert

Nok en gang blir det digital 17. mai-hilsen fra Universitetet i Bergen. Mannskoret Arme Riddere som vanligvis synger på Muséplass synger både «Nystemten» og nasjonalsangen i videoen øverst. I sin 17. mai-tale trekker rektor Margareth Hagen blant annet frem grunnlovens betydning og aktualitet i 2021, i tillegg til å peke på universitetets rolle som demokratibygger.

– Grunnloven la grunnlaget for vår nasjonale selvstendighet, og for det gode og frie landet vi også feirer i dag med ytringsfrihet, trosfrihet og allmenn stemmerett. Dette er rettigheter og verdier vi holder høyt – og som vi tar for gitt i et demokrati. I dag feirer vi verdiene nasjonen vår er bygget på, sier Hagen i talen.

UiB 75 år

Videre trekker rektor frem universitetets jubileum, og viser til rollen universitetet har hatt som demokratibygger gjennom de 75 årene siden opprettelsen.

– Vår flotte institusjon har også vært viktig for å opprettholde et sterkt demokrati. 2021 er et spesielt år for oss ved Universitetet i Bergen. Vi feirer at det er 75 år siden universitetet ble opprettet og siden Bergen ble en universitetsby, og UiB ble en ny verdifull åndskilde for vårt land, som den første rektoren Trumpy skrev. Gjennom 75 år har UiB har utdannet, forsket og utfordret. Gjennom kunnskapsutvikling bidrar også vi til å styrke demokratiet i Norge, sier Hagen.

– På universitetet har vi sterke miljøer både innen politisk tenkning og i rettsvitenskap. Forskning på demokrati og rettsstat er nødvendig både for å forstå samtiden og å utvikle mekanismer for fremtiden. Grunnloven kan aldri løse klimautfordringene eller andre grunnleggende samfunnsspørsmål, men setter rammeverket som de må løses innenfor, sier hun.

Andre år med digital feiring

Universitet i Bergen hadde også i fjor en digital hilsen på nasjonaldagen. Med strenge besøksrestriksjoner, og bestemmelser for arrangementer, håper Margaret Hagen at alle får market dagen på en fin måte.

– Nok en gang opplever vi en annerledes 17. mai-feiring og koronapandemien legger også i år en demper på festen. Jeg håper alle sammen har funnet deres måte å markere dagen på. Vi har mye å være stolte og takknemlige over, sier hun.

Powered by Labrador CMS