Joakim Stavland Hjort fra Grønn liste vil ha klima og miljøetikk inn i pensum i ex.phil ved Universitetet i Bergen.
Joakim Stavland Hjort fra Grønn liste vil ha klima og miljøetikk inn i pensum i ex.phil ved Universitetet i Bergen.

Vil ha klima inn i ex.phil

Grønn liste ved Universitetet i Bergen vil at fremtidige studenter skal få en innføring i klima- og miljøproblematikken inn i pensum.

Publisert Sist oppdatert

— For første gang har du en levende organisme som er i ferd med å utrydde seg selv og jorden. Da syns jeg ex.phil kan være et fag der det kan være nyttig å tenke over det, sier Joakim Stavland Hjort, leder i Grønn Liste ved Universitetet i Bergen.

Examen philosophicum, eller ex.phil, er en obligatorisk eksamen som alle studenter må gjennom ved norske universiteter. På pensum står filosofi som skal få studenter til å bli mer bevisst om vitenskapens grunnlagsproblemer og trent i kritisk og selvstendig tenking. Stavland Hjort foreslår at en liten del av pensum skal handle om klima og miljø.

— Selv tok jeg faget for et par år siden og likte pensumet. Ideen med at å ha et fag som et felles grunnlag for universitetene liker jeg, men jeg ble litt skuffet over at klima og miljø ikke ble drøftet i det hele tatt. Derfor kommer jeg med dette forslaget, sier han.

Bestemmer fritt

Det er ikke første gang noen vil ha klima inn i ex.phil. Flere professorer ved Universitetet i Oslo tok til orde for dette i høst. I Bergen er det opp til det enkelte fakultet å eventuelt gjøre endringer.

— Det er veldig viktig at man beholder filosofi og argumentasjon i pensum, men jeg ønsker at man går inn i ex.phil for å se om man få inn et kapittel eller èn forelesning eller to om klima.

Universitetet i Bergen har de siste årene markert seg i en rekke saker som angår klima. Innen 2030 er målet å bli klimanøytrale, og som en del av strategien har allerede etablert kurs som setter bærekraft på agendaen.

— Nå har jeg gått på skole i Bergen i tre år og jeg vil si det er en tematikk som dukker opp oftere og oftere. Med den klima- og miljøprofilen UiB har så mener jeg en endring i pensum vil passe inn.

Behandles mandag

Forslaget skal behandles i Studentparlamentet mandag kveld. Arbeidsutvalget sin innstilling er å vedta forslaget. Disse punktene foreslår de med resolusjonen:

  • Klima- og miljøproblematikk må inn i ex-phil
  • Miljøetikk må inn i ex-phil