Universitetet i Oslo starter opp et program som Universitetet i Bergen har hatt planer om lenge.
Universitetet i Oslo starter opp et program som Universitetet i Bergen har hatt planer om lenge.

UiO starter nytt studieprogram om klima. Ved UiB ligger samme program på vent

Høsten 2020 starter Universitetet i Oslo opp studieprogrammet Filosofi, politikk og økonomi (FPØ). I Bergen har man ønsket å få til det samme lenge, uten suksess.

Publisert Sist oppdatert

Cambridge har det. Yale har det og Oxford har det. Bergen kunne hatt det, men til høsten blir Universitetet i Oslo de eneste i Norge som tilbyr studieprogrammet Filosofi, politikk og økonomi (FPØ) i Norge.

Filosofi, politikk og økonomi-program

Studiet Philosophy, politics and economics (PPE) tilbys ved en lang rekke unversitetet verden rundt

Faget kombinerer samfunnsfag, humanistiske fag og økonomifag.

I Stortbritannia er det en lang liste over politikere og statsledere som har studert dette. Spesielt ved Oxford. Tidligere statsministere David Cameron, Malcom Fraser og Bob Hawke er blant de som har gått tatt FPØ ved Oxford.

Oslo har valgt en versjon der klimakrisen er sentral det første studieråret.

— Akkurat nå ligger de planene på is hos oss. Det er synd at vi ikke har fått det til i Bergen, men samtidig er jeg helt sikker på at UiO har tatt et klokt valg med å starte opp dette, sier Steinar Bøyum, instituttleder for instituttet for filosofi og førstesemesterstudier ved UiB.

Handler om prioritering

Bøyum legger ikke skjul på at han gjerne skulle sett et slikt program dukke opp i Bergen også. Derfor så de i fjor på muligheten for å få opprettet et bachelor- og masterprogram i filosofi, politikk og økonomi, men stemningen var variabel.

— Vi på filosofi syns det ville vært en kjempegod idé å starte opp det samme i Bergen, men så langt har man konkludert med at man må ha tilføring av ressurser for å få det til, forklarer Bøyum.

Som et tverrfaglig fag er det flere fakulteter og institutter som skal være med på studieløpet. Det har også gjort det vanskelig å etablere et slikt studie før Oslo.

Statssekretær Mathias Fischer ved klima- og miljødepartementet er blant dem som har hørt om UiB sine planer.

— UiB har sett på dette en stund. Blant annet gjennom en komitè som har jobbet med dette, forteller instituttlederen. og legger til:

— Men det er et veldig omfattende program med så mange som skal samarbeide. Det er nok også litt opp til ledelsen ved fakultetene og rektoratet for å få det til.

Programmet er stort i utlandet, men i Norge er det kun Universitetet i Tromsø som har hatt det tidligere.

— Modellen har hatt stor suksess i andre land så jeg tror det kan bli det i Norge også, sier Bøyum.

Starter opp i Oslo

Mens man må vente på at det blir noe av det i Bergen kan Universitetet i Oslo ta imot 15 studenter til høsten. Tidligere har Universitetet i Tromsø hatt et FPØ-program, men det ble nylig lagt ned. I 2017 hadde The Guardian tittelen: PPE: Oxford-graden som styrer Storbritania.

— Det er et vanlig program ute i verden, men i Norge er de fleste programmene bygd rundt ett fag, og det er ikke så vanlig med en slik kombinasjon, forklarer professor Olav Gjelsvik.

— Hvorfor har dere fått det til, men ikke Bergen?

— Vi skal nok ikke skryte så mye av det, men de involverte har arbeidet godt sammen. Det vil alltid være en indre motstand på hvordan programmene lages og settes sammen. Det er veldig leit at det skal være sånn, men med dagens system så er det lett for andre studieprogram å oppfatte en nyetablering som en trussel i kamp om penger og studenter, sier professoren.

Men de har altså fått det til. I programmet har de også valgt å satse på klima. Det første studieåret vil studentene lære hvordan økonomi, politikk og filosofi forholder seg til klimaproblemene.

— Vi har en komplisert situasjon med klima som vi mener er en stor utfordring. Nå har vi god naturvitenskapelig kunnskap om hva som holder på å skje, men vi har uferdig kunnskap om hva vi kan gjøre. Dette programmet vil svare på et behov i samfunnet, sier Gjelsvik.

Et annet unikt element med det nye programmet er at de lar studentene velge spesialisering underveis i utdanningen.

— Det er et bachelorprogram der du du kan ende opp med å ta master i ett av de tre fagene, men det som er litt unikt er at du kan velge spesialiseringen din underveis. Etter hvert som du kjenner faget og deg selv så kan du se hva du vil jobbe videre med, forklarer Gjelsvik.