Rektor Dag Rune Olsen og prorektor Margareth Hagen kan være brukbart fornøyde med årets <span class="caps">THES</span>-kåring. Her fra doktorpromosjon april 2018. Foto: Tor Farstad
Rektor Dag Rune Olsen og prorektor Margareth Hagen kan være brukbart fornøyde med årets THES-kåring. Her fra doktorpromosjon april 2018. Foto: Tor Farstad

UiB rykker opp i global rangering – mest siterte norske universitet

Publisert

Universitetet i Bergen er Norges mest siterte universitet, og klatrer 20 plasser fra i fjor, ifølge Times Higher Educations årlige rangering av verdens universiteter.

Også på rangeringen over de beste universitetene i verden, klatrer UiB i forhold til fjoråret. Da havnet UiB på ein delt 201. plass blant de rundt 1000 som ble vurdert. I år er UiB på 197. plass.

Over tid har det likevel gått nedover på den generelle rankingen. I 2011 var UiB rangert som det 135. beste universitetet i verden, og året etter som nummer 191. I 2016, året etter at THES justerte målekriteriene sine, endte UiB på 182. plass.

Universitetet i Oslo er på topp av blant de norske i den sammenlagte kåringen, og er i år på 121. plass. NTNU er nede i kategorien som omfatter universitetene mellom 351. til 400.-plass.

Helt på topp ligger universitetene i Oxford og Cambridge, med tre amerikanske hakk i hæl: Stanford University, Massachussets Institute of Technology (MIT) og California Institute of Technology.

På siteringstoppen

Times Higher Educations (THE) kåring er en av de mest kjente og anerkjente i verden, og baserer vurderingen på de fem områdene undervisning, internasjonalisering, samarbeid med næringslivet, forskning og siteringer.

Det er altså på det siste punktet, siteringer at UiB, gjør det skarpt. UiB er nå 73. meste siterte universitetet i verden, og klatrer med det 20 plasser siden forrige kåring. Også den gangen var UiB det universitet i Norge som kunne skilte med flest siteringer.

Det er humanistene ved UiB skarpest på siteringsrankingen. I dette feltet er UiB blant de 151-175 beste, og der ligger også UiB-humanistene på den generelle rangeringen. UiO er best i Norge og er plassert i kategorien 101-125.

Universitet i Oslo ligger på 103. plass og NTNU på 387. plass når det gjelder sitering for hele universitetet.

– Siteringer er trolig det nærmeste vi kommer et mål på kvalitet og det et derfor ekstra hyggelig at vi klatrer på denne rangeringen, uttaler rektor Dag Rune Olsen i en pressemelding.

Lavest score på årets rangering har UiB i kategoriene forskning og utdanning.

UK og USA dominerer

Blant de 20 beste universitetene i verden, ifølge THEs rangering, finnes bare ett utenfor Storbritannina og USA, nemlig den tekniske høgskolen ETH Zürich i Sveits på 11. plass.

For første gang troner et kinesisk universitet på topp i Asia. Tsinghua University har tatt over topplasseringen etter National University of Singapore.

Afrikas beste universitet er University of Cape Town på 156. plass, mens det beste rangerte universitetet i Latin-Amerika ligger i Brasil – State University of Campinas i kategorien 401.-500.-plass.