Den 24 år gamle studenten mistet fotfestet innerst på fjellhyllen Trolltunga i Hardanger.
Den 24 år gamle studenten mistet fotfestet innerst på fjellhyllen Trolltunga i Hardanger.

To har omkommet på ett år

Publisert

Den 24 år gamle studenten som omkom på Trolltunga lørdag, er den andre UiB-studenten som har mistet livet under turer i norsk natur i løpet av det siste året.

Navnet er nå frigitt, og det var den australske studenten Kristi Kafcaloudis, som falt ned fra fjellhyllen og omkom lørdag kveld.

«Ulykka skjedde då den omkomne skulle gå ut på sjølve Trolltunga for å bli fotografert.  I det nokre steinar til høgre, inst inne på Trolltunga skulle forserast, mista den omkomne balansen, fekk overbalanse og fall 2-300 meter ned i juvet.» skriver politiet i en pressemelding.

Internasjonal tur
– Det var med stor sorg at vi fikk meldingen. Nå tenker vi selvsagt på hennes pårørende og familie i hjemlandet, og hennes studiekamerater, sier UiB-rektor Dag Rune Olsen

Turen var ikke arrangert av universitetet, men en privat tur som flere internasjonale studenter hadde dratt på. Mange av studentene skal være bosatt på Fantoft studentby.

Kafcaloudis var i følge med to andre studenter da ulykken skjedde, men de tre skal også ha hatt kontakt med en større gruppe bergensstudenter underveis.

Får krisehjelp
Det blir arrangert et informasjonsmøte for turdeltakerne og andre studenter fra det internasjonale miljøet i dag. Der vil blant annet politiet gi opplysninger om ulykken, og deltakerne får tilbud om krisehjelp. Noen av dem har allerede fått oppfølging fra Bergen kommunes livskrisehjelp.

Den avdøde var student ved Det humanistiske fakultet, og fulgte undervisning for utenlandske studenter.

Tysk student døde
I oktober i fjor omkom en mannlig, tysk student etter et fall nær en foss i Nærøyfjorden. Dermed er helgens ulykke den andre som rammer internasjonale studenter i Bergen på mindre enn ett år. Heller ikke dette dødsfallet skjedde på en tur arrangert av UiB eller Utdanning i Bergen, som er et tilbud til internasjonale studenter i byen.

– Vi har ikke arrangert de mer krevende turene til Trolltunga eller andre steder, der man også må overnatte underveis. Vi har kun gått turer i byfjellene, uten overnatting, sier leder Michelle Ingrid Greene i Utdanning i Bergen.

Turene de arrangerer er svært populære, men fjellturer i norske fjell kan være krevende for en del studenter.

– Man må ha litt erfaring først. Trolltunga er en veldig stor tur. Selv byfjellene kan være utfordrende om man ikke har gått noe særlig i fjellet, sier Greene.

Derfor går de ikke over Vidden før i vårsemesteret, slik at nye studenter får tid til å samle seg erfaring med norske fjell før en lengre tur.

Vil styrke informasjonen
UiB vil nå gi nye studenter mer informasjon om hva som venter blant fjorder og fjell.

– Vi skal forsterke tilbudet om informasjon til internasjonale studenter om norsk natur. En del av disse kommer fordi de har interesse for natur og friluftsliv, men kanskje ikke alltid tilstrekkelig kunnskap om farene. Men det går samtidig en grense for hvor mye ansvar vi skal ta for studentenes private aktiviteter, sier rektor Olsen.