Christiekonferansen er tilbake 27. april. I år blir det økonomi som tema.
Christiekonferansen er tilbake 27. april. I år blir det økonomi som tema.

Temaet for årets Christiekonferanse er klart

Gjør den teknologiske utviklingen oss mer sårbar for korrupsjon og svindel? Det er noe av det årets Christiekonferansen skal handle om.

Publisert

Årets tema blir «Den nye økonomien». Programmet er ikke spikret ferdig enda, men det er klart at John van Reenen Massachusetts Institute of Technology (MIT) vil sparke det hele i gang.

— Vi vil starte med forskningsbasert innlegg fra van Reenen om de store teknologibedriftene og hva det betyr for økonomien. Han vil sette scenen for ulike problemstillinger knyttet til slike superstar bedrifter, forteller Tommy Staahl Gabrielsen, instiuttleder for økonomi og leder for årets programkomite for Christiekonferansen.

Christiekonferansen

  • Christiekonferansen skal være en av Norges viktigste møteplasser for akademia og nærings, kultur- og samfunnsliv.
  • Målgruppen er nøkkelpersoner fra næringsliv, kulturliv, offentligheten, frvillige organisasjoner og media.
  • Tema for årets konferansen er «Den nye økonomien»
  • Arrangeres hvert år av Universitetet i Bergen.

(Kilde: UiB)

Utfordringene med teknologi

Christiekonferansen har blitt arrangert hvert år siden 2010. Her samles akademia, næring, kultur og samfunnsliv. Hvert år har konferansen et fast tema.

—Vi fikk en bestilling på økonomi, men det er ekstremt mye du kan velge fra det temaet. Vi tenkte derfor å ta et utgangspunkt i de store digitale kjempene, superstjerne bedriftene og hva disse kan tenkes å bety for både norsk og internasjonal økonomi, sier Gabrielsen.

Han tegner opp et bilde der Amazon en gang i fremtiden har tatt over dagligvarehandelen i Norge. Kan man tenke seg en verden der man får alle varene man trenger på døren fra en amerikansk bedrift med hovedkontor i et skatteparadis??

— Hva vil det bety for finanseringen av velferdsstaten om noe sånt skulle skje? Må vi tenke på å endre skattelovgivningen for bedrifter som har hovedkontor utenfor Norge? Hva kan vi gjøre nasjonalt, og hva krever internasjoanel løsninger? Det er litt av det vi ønsker å inn flere til å diskutere om, sier han.

Birkeland som konferansier

Konferansen avholdes 27. april i Universitetsaulaen. Foredragsholdere vil bli sluppet av arrangørene etterhvert som ting blir klart. Journalist og forfatter Kari Birkeland vil være konferansier.

— Vi jobber med en hel rekke navn, sier Gabrielsen om arbeidet med programmet.