Studentledere fra Bergen i møte med byrådsleder Roger Valhammer (Nummer fire fra venstre). Nå skal de begynne å møte hele byrådet.
Studentledere fra Bergen i møte med byrådsleder Roger Valhammer (Nummer fire fra venstre). Nå skal de begynne å møte hele byrådet.

Studentene skal orientere byrådet

I flere år har studentlederne i Bergen hatt faste møter med byrådslederen. Fra og med 2020 skal de møte hele byrådet fast.

Publisert

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) sier til På Høyden at byrådets mål er at Bergen skal bli en enda bedre studentby.

— For å lykkes med det ønsker vi å styrke samarbeidet og dialogen med studentorganisasjonene i Bergen. Fra og med 2020 ønsker ønsker vi derfor å gi studentorganisasjonene mulighet til å holde en orientering for hele byrådet en gang i året, sier Valhammer.

En ny arena

Studentledere og studentorganisasjoner i Bergen har i mange år hatt faste møter i kontaktutvalget til byrådslederen hvert semester. Nå får de altså møte hele byrådet.

— Det er veldig variert hvor mye byrådene kjenner til studentpolitikk. Vi jobber inn mot spesifikke byråder i enkeltsaker, men nå kan vi være med å sørge for at alle blir orientert. Det er viktig for oss å få den kanalen, sier Anette Arneberg, leder for Velferdstinget Vest.

Det var hun som tok initiativ til den nye ordningen. Lettere inspirert av studentledere ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) som har fått samme ordning med kommunestyret der.

— Dette er noe som man tenker å starte med neste høst. Før det blir det viktig å innhente informasjon fra hele studentmiljøet i Bergen. Vi kommer nok til å ta utgangspunkt i eksisterende arbeidsprogram. Hadde vi for eksempel hatt møte i dag så ville vi for eksempel tatt opp at vi jobber med å få bysykkelordning til alle utdanningsinstitusjonene i Bergen, forklarer Arneberg.

Roger Valhammer har troen på at på at studentene nå kan være med påvirke politikken i Bergen i større grad.

Med dette grepet sikrer vi både at byrådet får bedre innsikt i studentenes hverdag, og at studentorganisasjonene i Bergen får en ny og bedre måte å kunne påvirke utviklingen av Bergen.

Roger Valhammer

— Med dette grepet sikrer vi både at byrådet får bedre innsikt i studentenes hverdag, og at studentorganisasjonene i Bergen får en ny og bedre måte å kunne påvirke utviklingen av Bergen. Det tror vi vil gjøre studentbyen enda bedre. En vinn-vinn-vinn-situasjon med andre ord, sier Valhammer.

Får gjennomslag

I møtene i kontaktutvalget har de hatt en time der studentledere snakker om saker som er viktig for dem det semesteret.

— Vi er veldig heldig som har den ordningen i Bergen. Der møter vi også byråkrater som kjenner til hvordan ting fungerer i detalj. Det har vært en viktig arena for oss.

Hun trekker blant annet frem aktivitetskortet som skal få studenter til å melde flytting til Bergen som en av sakene som først dukket opp i kontaktutvalget. Fra 2020 skal de møte hele byrådet fast en gang i året.

— Studentene er viktige for Bergen, og vi ønsker både å legge til rette for en best mulig studietid og at studenter blir boende i Bergen etter endte studier. Skal vi lykkes med det er det viktig for byrådet å ha god innsikt i hva som er de viktige sakene i studentbyen Bergen, sier byrådslederen.