24 000 har signert på oppropoet mot regjeringens endring av stipendordningen. 60-70 møtte opp for å demonstrere i regnbygene i Bergen. Foto: Njord V. Svendsen
24 000 har signert på oppropoet mot regjeringens endring av stipendordningen. 60-70 møtte opp for å demonstrere i regnbygene i Bergen. Foto: Njord V. Svendsen

Studentene protesterte mot stipendkutt

Publisert

24 000 har signert oppropet, og torsdag tok studentene til gatene under parolen «Vi er ikke perfekte – bevar stipendet!».

Regjeringen har i statsbudsjettet, med støtte fra KrF, lagt opp til at 25 prosent av studielånet kan omgjøres til stipend, regulert etter studiepoeng. Men de siste 15 prosentene vil bare bli omgjort for dem som har fullført graden. Hensikten er å få studentene til å få flere til å fullføre påbegynte studieløp.

Studentledere mener derimot at det er snakk om et rent sparetiltak. 

Regjeringen rammer de svakeste studentene, de som ikke har hatt de samme mulighetene som de som sitter i regjeringen, ifølge leder for Studenttinget ved Høgskulen på Vestlandet, Bjørn Olav Østeby. 

– Forslaget reproduserer forskjeller i samfunnet. Det er et angrep på fremtidige generasjoner, sa Østeby fra scenen på Torgallmenningen i Bergen torsdag ettermiddag. 

60-70 mennesker møtte opp på for å markere misnøye med regjeringens planer, omtrent samtidig med at nye lavtrykk slo inn over byen. 

24 000 har signert

Et opprop fra Norsk studentorganisasjon (NSO) har fått over 24 000 underskrifter. Ifølge NSO sparer regjeringen 256,4 millioner kroner, og de mener ordningen vil virke mot sin hensikt. «Vi er bekymret for alle studenter som møter barrierer for å fullføre sin grad, som sykdom, manglende tilrettelegging i studietiden, dårlig rådgivning eller andre forståelige grunner. Disse studentene vil nå straffes med høyere gjeld», heter det fra NSO.

I dag får studenter omgjort inntil 40 prosent av studielånet til stipend etterhvert som de avlegger studiepoeng.

Universitets- og høgskolerådet (UHR) og KrFU er blant organisasjonene som har sluttet seg til oppropet.

Forsvarer ordningen

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø forsvarer ordningen og mener studentene ikke får mindre å rutte med.

– Tvert imot får alle studenter i høyere utdanning 2.700 kroner mer i studiestøtte enn i fjor, hvis regjeringens forslag til statsbudsjett vedtas. Det er hvis utdanningen er avsluttet uten en avlagt grad at endringen vi foreslår, har en effekt ved at 15 prosent av lånet ikke blir omgjort til stipend, sier Nybø til NTB.