Samfunnets maskot stjålet

Publisert

Studentersamfunnets beskytter, Hans Majestet Pinnsvinet, ble stjålet fra søylen sin på Nygårdshøyden før helgen.

Statuen av pinnsvinet forsvant fra søylen sin like ved siden av De naturhistoriske samlinger før helgen, og saken skal nå politianmeldes. Det skriver studentavisen Studvest.

Nestleder i Studentersamfunnet, Maria Dyrhol Sandvik, forteller til Studvest at de mistenker tyveriet kan ha noe å gjøre med samfunnets 75-årsjubileum den 13. november. Hun tror derfor at noen andre studentorganisasjoner kan ha ønsket å spille dem et puss.

Frykter  tyveri “utenfra”
Likevel frykter hun at det er noen utenfor studentmiljøet som har stjålet pinnsvinet, som skal ha vært solid festet.

– Om det er internt regner vi med å få Pinnsvinet tilbake ganske snart. Er det noen andre, er jeg redd Hans Majestet kan være borte for godt, sier Dyrhol Sandvik til Studvest.

“Hvorfor det?”
Pinnsvinet har vært Studentersamfunnets maskot siden 1935. Originalen fra den gangen har permanent hjem på Muséplass hos UiB-ledelsen, mens monumentet som nå er stjålet først  fikk sin nåværende plassering på Nygårdshøyden i 2005. Tanken var da at HM Pinnsvinet skulle minne alle studenter og akademikere om betydningen av den kritiske refleksjon.

Samfunnets daværende formann Erik Løkke understreket den gangen hvor viktig det var å kunne stille spørsmålet ”hvorfor det”, antakelig et spørsmål som mange nåværende og forhenværende medlemmer av Studentersamfunnet nå spør seg selv i forbindelse med tyveriet.

Mange fremstående akademikere har blitt slått til riddere av pinnsvinordenen gjennom årene, blant annet Frank Aarebrot, Eirik Næsgård, Alex Iversen, Erik Løkke og Sveinung Melkild.

Pinnsvinmonumentet var en jubileumsgave fra UiB og Det nyttige Selskab til 70-årsjubileet i 2005.