Joseph Nkusi jobbet som forsker ved UiB i 2009. Da var han blant annet her, ved Steinsdalsfossen i Norheimsund. I midten Dr. Tabitha Mulyampiti, Makerere Universitetet, Kampala og til høyre Dr. Suád Badri, Afhad University for women, Khartoum, som var kollegaer mens han jobbet ved UiB. Nkusi er nå dømt til ti års fengsel for bloggen han har skrevet i Norge.
Joseph Nkusi jobbet som forsker ved UiB i 2009. Da var han blant annet her, ved Steinsdalsfossen i Norheimsund. I midten Dr. Tabitha Mulyampiti, Makerere Universitetet, Kampala og til høyre Dr. Suád Badri, Afhad University for women, Khartoum, som var kollegaer mens han jobbet ved UiB. Nkusi er nå dømt til ti års fengsel for bloggen han har skrevet i Norge.

UiB-forsker ble sendt til ti års fengsel av norske myndigheter

Publisert

Etter et seks måneders forskeropphold ved Universitetet i Bergen søkte Joseph Nkusi asyl i Norge. Nå har han fått ti års fengsel for bloggen han skrev her.

Norske myndigheter mener at han ikke kunne bevise at han var forfulgt. Joseph Nkusi kom til Bergen i 2009, og søkte senere asyl. Både Utlendingsdirektoratet, Utlendingsnemnda og Oslo tingrett kom frem til at Nkusi ikke sto i fare ved å bli sendt tilbake til hjemlandet, skriver Dagbladet.

Konstituert leder ved UiB Global, Tore Sætersdal, var leder for Nile Basin Research Program, som Nkusi deltok i i 2009.

Akademisk dialog

– Forskergruppen var bygd opp rundt forhandlingene om ressursene langs Nilen. Vi hadde forskergrupper fra hvert Nil-land, og han var med i den siste gruppen, som kom i 2009, forteller Sætersdal til På Høyden.

Noe av meningen med programmet var å få forskere i regionen til å samarbeide, selv om ikke landene klarte det.

– Det var fredsskapende ved at man skapte en akademisk dialog på tvers av det politiske, sier Sætersdal.

Ville ikke hjem, søkte asyl

Forskerne kom til Bergen for seks måneders opphold, og jobbet sammen i grupper. Nkusis gruppe så på effekten av bistand og bistandspenger i Nil-regionen, men dataene til gruppen var for uoversiktlige til at de fikk publisert arbeidet innenfor tidsrammene til prosjektet.

Nkusi representerte Universitetet i Rwanda, og hadde en samfunnsvitenskapelig bakgrunn.

– Da tiden kom for å reise hjem, sa han at han ikke ønsket å reise hjem, men bli i Norge. Vi fortalte han at han i så fall måtte kontakte politiet og søke asyl. Men jeg har aldri hørt fra han siden, sier Sætersdal.

Det skjedde bare to ganger i løpet av programmet at forskere søkte asyl. Den andre gangen var det også med en mann fra Rwanda, men han fikk innvilget asyl.

Fornektelse av folkemord

Grunnlaget for rettssaken mot Nkusi er ifølge rwandesiske nettsteder og Human Rights Watch bloggen Shikama, som Nkusi skrev mens han var i Norge.  

– Han drev en nettside på privat grunnlag, som var kritisk til regimet i Rwanda. Det er skarpe politiske fronter i Øst-Afrika generelt, også i Rwanda. Det er klart at Rwanda ikke er et demokrati, sier Sætersdal.

Ifølge ulike rwandiske nettsteder er det tre tiltalepunkter mot Nkusi: Han skal ha sagt at både hutuer og tutsier ble drept på samme måte i folkemordet i 1994. Selv om folkemordet gikk mest utover tutsier, ble også hutuer drept i 1994, men det finnes lover som forbyr fornektelse av folkemordet.

Han var også tiltalt for å spre rykter som kunne snu befolkningen mot makthaverne. For det tredje var han tiltalt for å ha skrevet ting som kan virke splittende.

– Bestemmelse som kan brukes til hva som helst

– Nkusi ble frikjent på to av tre punkt, forteller hans norske advokat, Brynjulf Risnes.

Opplysningene har han fra Nkusis rwandiske advokat. Men han ble altså dømt for å ha skrevet ting som kan være splittende.

– I Rwanda har de en rekke bestemmelser knyttet til folkemordet, som kan aktiviseres. Å komme med uttalelser som kan virke splittende for folket er en av dem. Men det er også en bestemmelse som kan brukes til hva som helst, forklarer Risnes.

Etter å ha søkt asyl har Nkusi verken fått medhold hos UDI, UNE eller Oslo tingrett. Saken hans skal opp for lagmannsretten i mai.

– Det tragiske er at dette var helt forutsigbart. Vi visste at han kom til å bli pågrepet og dømt til mellom 10 og 30 års fengsel, forteller advokaten.

Endte i fengsel for å fylle norsk kvote

Derfor synes han det er ekstra trist at klienten ble sendt ut like før ny rettsbehandling.

– Norge fører en veldig aggressiv utsendingspolitikk for tiden. Det er en kvote som skal fylles. Men i slike ømtålige saker som dette burde man ventet. All kunnskap om Rwanda tilsa at ville bli arrestert. Norske myndigheter og rettsvesenet har åpenbart ikke gjort jobben sin, etter mitt syn.

Nkusi er utdannet ved et libysk universitet, og bodde i landet i mange år. Han oppholdt seg der da folkemordet skjedde i hjemlandet i 1994. Da han kom til Norge var han instituttleder Institutt for samfunnsvitenskap ved Universitetet i Rwanda.

Han dannet ifølge Human Rights Watch en radikal opposisjonsgruppe mens han var i Norge. Da norske myndigheter deporterte han til Kigali 8. oktober 2016, ble han arrestert, og satt i Kimironko-fengselet.

Familien hans bor derimot i Uganda, dit han også kunne ha dratt om ikke norske myndigheter hadde tvangssendt han tilbake til Rwanda.

– Rwanda er et land der du får mellom 10 og 30 års fengsel for å si noe feil, sier Risnes.