I 2014 gikk UiB inn på eiersiden i Store norske leksikon. Siden har folk tilknyttet universitetet bidratt med tusenvis av artikler.
I 2014 gikk UiB inn på eiersiden i Store norske leksikon. Siden har folk tilknyttet universitetet bidratt med tusenvis av artikler.

Rekordår for UiB i Store norske leksikon

Artikler fra Universitetet i Bergen hos Store norske leksikon leses oftere enn før.

Publisert

800 faste fagansvarlige er med å oppdaterer Store norske leksikon (SNL) årlig. 64 av disse holder til ved Universitetet i Bergen (UiB). Til sammen har de ansvar for 154 fagområder i oppslagsverket på nett. Emner som hinduisme, Henrik Ibsen og Norges litteraturhistorie er det folk fra UiB som har ansvar for.

Tsjernobyl-ulykken er ny på topp ti leste artikler fra folk tilknyttet til UiB i 2019. Det var samme år som HBO kom med serien «Chernobyl» om akkurat dette. 56.515 ganger er artikkelen om atomkraftulykken i 1986 blitt lest.

De 15 mest leste artiklene:

  • Hinduisme - lest 174.438 ganger. Fagansvarlig er Knut A. Jacobsen.
  • Norges litteraturhistorie - lest 76.179 ganger. Fagansvarlig er Erik Bjerck Hagen.
  • Realisme litteratur - lest 71.182 ganger. Fagansvarlig er Erik Bjerck Hagen.
  • Henrik Ibsen - lest 70.342 ganger. Fagansvarlig er Erik Bjeck Hagen
  • Tsjernobyl-ulykken - lest 56.515 ganger. Fagansvarlig er Gisle Andersen.
  • Aristoteles - lest 54.709 ganger. Fagansvarlig er Hallvard Fossheim
  • Sokrates - lest 50.904 ganger. Fagansvarlig er Hallvard Fossheim.
  • Et dukkehjem - lest 49.834 ganger. Fagansvarlig er Erik Bjeck Hagen.
  • Platon - lest 46.893 ganger. Fagansvarlig er Hallvard Fossheim
  • Brokk - Lest 46.606 ganger. Fagansvarlig er Kjetil Søreide.

Kilde: SNL

— Jeg tror det er rimelig å anta at det nok er grunnen til at den er blant de mest leste, innrømmer fagansvarlig Gisle Andersen humrende.

— Viktig informasjonside

Andersen har ikke skrevet om Tsjernobyl-ulykken selv, men som fagansvarlig for artikkelen blir det hans jobb å fungere som redaktør når endringsforslag kommer inn. Norce-forskeren står som fagansvarlig for 139 artikler i Store norske leksikon.

I et samfunnsperspektiv tenker jeg det er grådig viktig at man har en informasjonside som dette på nettet.

Gisle Andersen

— I et samfunnsperspektiv tenker jeg det er grådig viktig at man har en informasjonside som dette på nettet. Spesielt i en tid med «Fake news». Det er min faglige motivasjon til å være med å bruke litt tid på dette, sier han.

Han avskriver seg all ære for at et av hans emner er blant de mest leste fra UiB-miljøet.

— Men det er kjekt at det blir lest. Som foreleser har jeg rettet utallige eksamensoppgaver. Da har det alltid vært viktig at studentene har gode kilder og SNL er blant dem, slår han fast.

På topp igjen

Som i 2018 er det Erik Bjerck Hagen, Haakon Fossen og Knut A. Jacobsen som er fagansvarlig for artikler med flest lesere. Hagen er ansvarlig for 603 artikler som til sammen er blitt lest 1.082.781 ganger i løpet av 2019.

I tillegg har leksikonet 117 artikkelforfattere tilknyttet UiB. Til sammen står de bak 3 991 artikler.

Til sammen ble artikler som hadde fagansvarlige ved UiB lest 5,5 millioner ganger i 2019. Det gir en økning på 18 prosent fra året i forveien.