UiB på 135. plass

Publisert

Ny liste over verdens beste universiteter publisert i Times Higher Education (THE) plasserer UiB på 135. plass. – Dette er i verdensklasse, ifølge THE-redaktør Ann Mroz.

UiB er inntil videre det eneste norske universitetet blant de 200 på listen, nummer seks i Norden og på 43. plass i Europa på Times Higher Education World University Ranking, som publiseres i dag. UiB plasserer seg foran andre anerkjente nordiske universiteter som København og Uppsala.

– Rangeringen er et svært viktig og synlig mål på våre prestasjoner i en internasjonal sammenheng og på vårt omdømme rundt om i verden, kommenterer rektor ved UiB, Sigmund Grønmo, ifølge pressemeldingen.

English version of the article

Ifølge NTB er UiO falt ut på grunn av en rapporteringsfeil, og vil bli lagt til så snart tallene er korrekt oppgitt. UiO kom i fjor på 101. plass.

I Norden er det svenskene som gjør det best, med Karolinska institutet på 43. plass. Sverige er representert med seks universiteter på listen over de 200 beste i verden. Finland er på listen med Universitetet i Helsingfors, som ligger på 102. plass. Danmarks Tekniske Universitet (DTU) gjør det best blant naboene i sør, med en 122. plass på listen. I alt tre danske universitet er med på listen.

Satsing på forskning
Det er i første rekke siteringer av publikasjoner og forskningens kvalitet og betydning som bidrar til at UiB plasserer seg trygt blant de beste universitetene.

– Universitetets framganger og solide internasjonale posisjon ville vært utenkelig uten vår systematiske satsing på forskning og forskerutdanning i alle fagmiljøene. Dette er et av de viktigste kjennetegn ved internasjonalt ledende forskningsuniversiteter, påpeker Grønmo.

Gratulasjoner fra redaktør
Britiske Times Higher Education (THE) blir regnet for å være det internasjonale forskningssamfunnets viktigste magasin.

– Å havne som nummer 135 på listen over verdens 200 beste universiteter er en imponerende prestasjon, sier redaktør Ann Mroz, ifølge UiBs pressemelding.

Hun gratulerer Universitetet i Bergen med plasseringen i årets ranking.

– De 200 toppuniversitetene i verden representerer bare en svært liten brøkdel av de høyere utdanningsinstitusjonene i verden. Å være på denne listen betyr virkelig å være i verdensklassen, sier Mroz.

– UiB mer attraktiv
Listen som er publisert i THE i år er basert på en annen metode, og til dels andre kriterier enn rangeringene som er publisert tidligere år. Fra 2004 og inntil i fjor ble rankingen utarbeidet av QS (Quacquarelli Symonds Top University Ranking). QS-rangeringen ble lansert forrige uke, og viste at UiB ligger på en 133. plass. Det er 187 plasser opp siden 2005.

Ifølge rektor Grønmo vil plasseringen blant de fremste universitetene i verden bidra til at UiB blir enda mer attraktivt og enda mer synlig internasjonalt, noe som vil ha stor betydning for både studentene og fagmiljøene.

– At UiB markerer seg så sterkt på den internasjonale arenaen, er viktig for hele landet, og det har spesielt stor betydning for kultur-, samfunns- og næringslivet i Bergen og på Vestlandet, sier Grønmo.