UiB går frem 41 plasser i forhold til i fjor, og havner på 182. plass. Men det er fortsatt et stykke til 135. plass, som UiB hadde inne i 2011.
UiB går frem 41 plasser i forhold til i fjor, og havner på 182. plass. Men det er fortsatt et stykke til 135. plass, som UiB hadde inne i 2011.

UiB tar steg opp på verdensranking

Publisert

Mens UiB og UiO gjør et hopp oppover, faller nobelprisvinnende NTNU kraftig.

UiB går opp med 41 plassar til 182 plass, mens UiO gjør et hopp oppover med hele 51 plasser til 135. plass. Det viser tidsskriftet Times Higher Educations nye World University Rankings.

I år er utvalget doblet, til 800 universitet i over 70 land. De to andre norske gjengangerne på listen, NTNU og UiT, havner begge i gruppen mellom 351 og 400. Det er et kraftig fall for NTNU, som i fjor var rangert som verdens 289. mest fremragende universitet.

Ikke Nobel-poeng
Selv om Times Higher-rankingen ikke gir poeng for Nobelpriser eller andre utmerkelser, var det knyttet spenning til om prisene til Moser og Moser ville gi uttelling i form av bedre skår på omdømme-variabelen for NTNU. Men dataene er samlet inn før Nobelprisen ble tildelt Moser-paret, og Nobelprisen har derfor ikke fått noen innvirkning.

– Våre 13 målindikatorer reflekterer globalt rettede universiteters kjerneområder, og dekker både unvervisning, forskning, vitenskapsformidling og utadretting internasjonalt hos universitetene. For å gjøre det bra, må du score høyt på alle disse områdene. Selve Nobel-prisen er dermed ikke noen avgjørende faktor, men det kan godt hende NTNU opplever bedre omdømme på grunn av prisen, sier Phil Baty, som er prosjektleder for rankingen.

I tillegg tyder tallene på at noe er galt med NTNUs data, for institusjonen har fått null poeng på tre variabler, og det er en mulig feil ved studenttallet.

Glad for siteringer
UiB-rektor Dag Rune Olsen er glad for at UiB er rangert blant verdens 200 beste universitet.

– Det er alltid hyggelig å være blant de fremste universitetene i verden. Men vi må ta disse rangeringene for det de er verd. De sier blant annet ikke alt om studiekvalitet. Men på UiB er vi glade for at vi gjør det godt på siteringer. Vi får håpe at det er en indikasjon på at forskningen vår holder høy kvalitet, og at den får gjennomslag, sier Olsen.

I tillegg til siteringer gjør UiB det særlig godt på intenasjonalisering.

– Det er også i tråd med våre tradisjoner. Når det gjelder inntekter fra næringslivet skårer vi lavt, men det har med hele organiseringen av sektoren i Norge å gjøre, sier Olsen til På Høyden.

Godt NTNU-omdømme
Olsen tror noe kan være galt med NTNU-tallene.

– Jeg ville ha trodd at NTNU ligger foran UiT, ikke minst når det gjelder omdømme. Jeg tror også at NTNU jevnt over vil skåre bedre på omdømme enn UiB, ettersom de er både eldre og større. Men det er i alle fall hyggelig at både UiB og UiO går frem, sier Olsen.

Holder stand mot nye
De norske institusjonene gjør det fortsatt forholdsvis bra på rankingen, selv om over det er innhentet data for over 1100 institusjoner over hele verden, og 800 er tatt med på rankinglisten. Enkelte nyere universitet kan være organisert slik at de skal gjøre det bra på slike rankinglister, for eksempel ved å hente inn veletablerte akademikere fra andre institusjoner.

– Da er det hyggelig at vi ikke bare beholder plasseringen vår, men også rykker fram sier Olsen.