<span class="caps">NTNU</span> gjør et digert hopp etter at Moser-ekteparet fikk nobelpris.
NTNU gjør et digert hopp etter at Moser-ekteparet fikk nobelpris.

NTNU gjør nobelt byks

Publisert

Se hvor mye uttelling NTNU får for Moser-ekteparets nobelpris.

NTNU har tatt et varig steg oppover på rankingene etter at May-Britt og Edvard Moser fikk nobelprisen i medisin i fjor. Universitetsrankingen Academic World University Ranking (Shanghairankingen) plasserer institusjonen blant de 101 til 150 beste universitetene i verden, mot en plass blant de 201 til 300 beste for et år siden. Basert på grafen har NTNU forbedret sin plassering med noe i underkant av 100 plasser på ett år.

Oslo opp
Nobelpriser og Fields-medaljer er vektet med 20 prosent i Shanghairankingen.

I Oslo er rektor Ole Petter Ottersen fornøyd med at universitetet har gått opp med elleve plasser siden i fjor, til en 58. plass blant verdens universitet.

– Vi vet at det på tross av metodiske svakheter er mange som ser til disse rangeringene når de velger studiested og samarbeidspartnere. Derfor er det selvsagt gledelig at vi rykker fremover, sier Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo til Uniforum.  Det er spesielt stor fremgang innenfor livsvitenskap og medisin.

Kvalitet, kvalitet, kvalitet
Også Universitetet i Bergen har gått frem siden fjoråret, men bare med få plasser, og ligger fortsatt på rundt 250. plass. Og inntil UiB får sine egne nobelprisvinnere, blir forspranget til NTNU vanskelig å hente inn.

– Vi har ingen nobelpriser ennå, så vi får se om vi ikke får fatt i noe, sier en ikke altfor nedtrykt rektor Dag Rune Olsen.

I tillegg til mangelen på nobelprisvinnere er UiB en mindre institusjon, og Shanghairankingen er noe mer vektet på teknologi og realfag, noe som tilgodeser NTNU.

– Systematisk arbeid med kvalitet vil være viktig for oss, men vi vil ikke gjøre spesifikke tiltak for å løfte oss på rankingen, lover Olsen.

Amerikansk i toppen
Av de 20 universitetene i verden rankingen mener er de aller beste, er 16 amerikanske, med Harvard, Stanford og MIT helt på topp.

Københavns Universitet er nordisk mester med en 35. plass. Karolinska Institutet ligger på 48. plass.