Roubha Mhaissen er grunnlegger og leder av Sawa for Development and Aid (SDAID) som arbeider med å forbedre livssituasjonen til syriske flykninger i Libanon. Foto: Raftostiftelsen
Roubha Mhaissen er grunnlegger og leder av Sawa for Development and Aid (SDAID) som arbeider med å forbedre livssituasjonen til syriske flykninger i Libanon. Foto: Raftostiftelsen

Raftoprisen til syrisk-libanesisk økonom og aktivist

Forsker, økonom og aktivistRouba Mhaissen (31) får Raftoprisen for sitt arbeid for flyktninger og menneskerettigheter.

Publisert

Gjennom sitt grasrotarbeid i Libanon bidratt til å forbedre syriske flyktningers hverdag ved å ivareta deres verdighet og rett til selvbestemmelse, heter det blant annet i juryens begrunnelse.

Roubha Mhaissen er grunnlegger og leder av Sawa for Development and Aid (SDAID) som arbeider med å forbedre livssituasjonen til syriske flykninger i Libanon, med et særskilt fokus på barn og kvinner. Sawa driver en rekke prosjekter av og for flykninger, og tilbyr rådgivning, helsetjenester og alternativ grunnskoleutdanning.

Mot tvangsretur

Libanon med 4,5 millioner innbyggere, er vertskap for anslagsvis 1,5 millioner syrere fordrevet av borgerkrigen, den største andelen flykninger i forhold til innbyggertall i verden. Siden borgerkrigen brøt ut i 2011, har den libanesiske regjeringen opprettholdt åpne grenser for syrere på flukt. Landet befinner seg nå i en økonomisk krise, og myndighetene legger mye av skylden på syrere som har søkt tilflukt i Libanon.

Internasjonalt har Mhaissen tatt til orde mot et økende press for tvangsretur av syriske flyktninger. I dag anslås det at 70 millioner mennesker i verden er på flukt, der de aller fleste befinner seg i lav-inntekstland.

Mhaissen leder Sawas arbeid med å dokumentere flyktningers erfaringer og levekår, med et særskilt fokus på syrere som blir tvangsreturnert. Dokumentasjonsarbeidet er svært viktig for å kunne påvirke politiske prosesser og sikre kunnskapsbaserte beslutninger både i Libanon, Syria og i internasjonale fora, heter de i Raftostiftelsens begrunnelse for pristildelingen.

Doktorgrad fra London

Mhaissen er født i Libanon i 1988 og har libysk og syrisk statsborgerskap. Hun bor i Beirut og London. Mhaissen har doktorgrad fra London School of Oriental and African Studies.

Raftostiftelsen står bak tildelingen av professor Thorolf Raftos Minnepris – Raftoprisen. Prisen deles ut hvert år til personer eller organisasjoner som arbeider for å fremme menneskerettighetene.

Raftoprisen vil bli delt ut søndag 3. november kl 18.00 på Den nationale scene i Bergen.