Opplevde ras på kontoret

Publisert

Geolog sto i fare for å bli truffet av steinras på eget kontor.

Da entreprenørene boret hull ned i gulvet i fjerde etasje i Realfagbygget, løsnet betongbiter fra taket i tredje etasje der instituttleder Gunn Mangerud ved Institutt for Geovitenskap sitter til daglig.

Betongbitene på opp til åtte centimeter i diameter falt svært nær kontorpulten til Mangerud, som heldigvis ikke var tilstede da uhellet skjedde i arbeidstiden forrige fredag.

På pulten hennes sto blant annet et mikroskop til en halv million kroner og lett knuselige fossilprøver på tynne glasspreparat som kunne ha blitt ødelagt. Prøvene, som kommer fra Hopen, skal brukes av en masterstudent og koster rundt 100.000 kroner å preparere.

– I tillegg til at betongen kunne ha truffet folk, så har instituttet store laboratorier med mye dyrt utstyr i tredje etasje, sier Mangerud.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Gunn Mangerud ble utsatt for ras på kontoret. (Foto: Kim E. Andreassen)

– Ikke varslet
Boringen ble ikke varslet på forhånd fordi det aldri var meningen at det skulle bores gjennom taket.

– Jeg håper på bedre rutiner slik at dette ikke skjer igjen, sier hun.

Et uhell
Eiendomsdirektør Even Berge sier at boringen ikke var varslet på forhånd etter regelen fordi hendelsen var et uhell fra entreprenørens side.

– I dette tilfellet har entreprenøren rett og slett boret for langt ned i gulvet, sier Berge.

Anleggsleder Endre A. Øren ved entreprenørfirmaet Donar bekrefter dette.

– Vi skulle bore for å feste noen plugger, men gulvet viste seg å være fem centimeter tynnere enn det vi regnet med, sier Øren.

Boring og støy
Fjerde etasjen i Realfagbygget går for tiden gjennom en omfattende ombygging. Matematisk institutt skal etter planen flytte inn til sommeren.

– Vi har varslet brukerne om at  boring og støy vil forekomme med ujevne mellomrom i de UiB-ansattes arbeidstid, sier Endre A. Øren.

I fjerde etasje i Realfagbygget pågår omfattende ombyggingsarbeid. (Foto: Kim E. Andreassen)