UiB bruker om lag 50 millioner kroner på abonnement på vitenskapelige tidsskrift hvert år. Nå forhandler sektoren samlet om en ny, og forhåpentligvis billigere, avtale. Arkivfoto: Dag Hellesund
UiB bruker om lag 50 millioner kroner på abonnement på vitenskapelige tidsskrift hvert år. Nå forhandler sektoren samlet om en ny, og forhåpentligvis billigere, avtale. Arkivfoto: Dag Hellesund

Forhandler om tilgang til 3 000 tidsskrift

Publisert

UiB bruker nærmere 50 millioner kroner i året på vitenskapelige tidsskrift. Nå forhandler norske universiteter og høgskoler om tilgang til slike tidsskrift.

Prisene på vitenskapelige tidsskrift har økt kraftig de siste årene. I 2016 brukte NTNU alene 66 millioner kroner på slike tidsskrift, UiB nærmere 50. Dette skriver Forskerforum.

Nå forhandler norske høgskoler og universiteter om en ny, felles abonnementsavtale med to av de store, internasjonale forlagene: Wiley og Taylor & Francis. Egentlig skulle forhandlingene være over før jul, men partene er ikke enige.

– Vi forhandler på overtid. Mens vi forhandler, får vi beholde tilgangen, sier Nina Karlstrøm i Kunnskapsdepartementets tjenesteorgan, som er de som forhandler på vegne av de norske institusjonene, til Forskerforum.

I dag har norske forskningsinstitusjoner tilgang til nærmere 3 300 tidsskrift fra de to forlagene.

Brudd i Tyskland

Norge vil ha mer åpen tilgang til forskning. Forslaget til avtale fra de norske institusjonene er derfor at i stedet for å betale for å lese artikler, skal institusjonene betale for å publisere artikler. Inkludert i prisen skal det være fri tilgang for alle til å lese artiklene.

Tyskland har krevd en lignende avtale med forlaget Elsevier. Disse forhandlingene har strandet, skriver Forskerforum. Det betyr at 200 institusjoner nå ikke får tilgang til artiklene som er publisert av forlaget. Tyske institusjoner vil ikke lenger være med på at forskningen deres presenteres bak betalingsmur.

Noe må gjøres

Rune Brandshaug er biblioteksjef ved NTNU og har vært med i forhandlingene med Wiley. Han sier til Forskerforum at forlaget har sagt nei til forslaget. I stedet vil de at institusjonene skal fortsette å betale for abonnementer, men at publisering skal være gratis. Det betyr at man ikke vil måtte betale for å gjøre artiklene åpent tilgjengelige, slik man må i dag, men forlaget krever mer penger enn det norske institusjoner betaler nå.

Brandshaug er tydelig på at noe må gjøres:

– Vi har ikke sjanse til å fortsette som nå, vi har ikke budsjett til det. Vi klarer ikke lenger å finansiere dette ved bare å si opp småtidsskrifter, vi må også si opp de store pakkene. Da må vi forberede universitetene på det, sier han.