Professor i medisin, Ole Petter Ottersen, er Göteborgs universitets førstevalg til å ta over rektorjobben fra sommeren av. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Professor i medisin, Ole Petter Ottersen, er Göteborgs universitets førstevalg til å ta over rektorjobben fra sommeren av. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Ottersen ny rektor i Göteborg

Publisert

Styret ved Göteborgs universitet har i dag innstilt avtroppende rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, som ny rektor. Den svenske regjeringen avgjør til slutt.

I dag har styret ved Göteborgs universitet innstilt avtroppende rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, som ny rektor, skriver Khrono. Dette er i tråd med anbefalingen fra rådets om avga innstilling før jul.

Les også: UiO-Ottersen 1 av 2 i svensk rektorfinale

Nå er det opp til den svenske regjeringen om rektorvalget er endelig og om Ottersen går fra Universitet i Oslo (UiO) til Gøteborg til sommeren.  

Var aktuell på to svenske universitet

Det var i november i fjor at Khrono kunne fortelle at Ole Petter Ottersen var foreslått som kandidat til rektor både ved Göteborg universitet og til det medisinske universitetet Karolinska Institutet i Stockholm. 

Les også: UiO-rektor Ottersen er foreslått til to rektorstillinger i Sverige

Til sommeren er Ole Petter Ottersen (61) ferdig med sin andre rektorperiode ved Universitetet i Oslo, og kan dermed ikke stille til gjenvalg. 

Da Khrono i november spurte Ottersen hvilke av de to rektorstillingene han hadde mest lyst på svarte han:

— Det er fortsatt veldig tidlig i prosessene her, og det er interessante stillinger begge to. Göteborgs universitet er et breddeuniversitet, og ikke så ulikt Universitetet i Oslo. Karolinska Institutet er et medisinsk universitet, og med utgangspunkt i min egen bakgrunn, og UiOs satsing  satsing på livsvitenskap, så har den stillingen også sin attraksjon. 

Omfattende prosess

Ottersen har vært igjennom en omfattende prosess ved Göteborgs universitet. 

Under rekrutteringsperioden kan man både søke rektorjobben gjennom en vanlig utlysning, i tillegg kan ansatte og studenter foreslå hvem de mener passer til en ledig rektorjobb (nominasjoner). Utover dette bruker man enten hodejegerfirma og/eller interne rekrutterings-/søkekomitéer. 

Finalekandidaten(e) må gjennom flere intervjuer, og skal også møte en «hörandeförsamling» utnevnt av ansatte og studenter, som så skal stemme over de aktuelle kandidatene. Styret skal så i neste omgang anbefale hvem de vil ansette, og oversender deretter forslag til regjeringen, som til sist ansetter universitetsrektorer i Sverige. 

Opprinnelig var det tre rektorkandidater i finaleheatet om å bli ny rektor ved Universitetet i Göteborg. De tre var Eva Wiberg, prorektor ved Lunds universitet, Peter Aronsson, prorektor ved Linnéuniversitetet og Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo.

— De er alle tre veldig høyt kvalifiserte rektorkandidater med erfaring i å lede store akademiske organsiasjoner, sa styreleder ved Göteborgs universitet, Cecilia Schelin Seidegård, i en melding.

Aronsson trakk seg

Men i begynnelsen av desember trakk Peter Aronsson  søknaden sin. De to som var igjen i finaleheatet var Eva Wiberg, stedfortredende rektor ved Lunds universitet og UiO-rektor Ottersen. 

20.desember innstilte hörandefôrsamlingen på Ottersen som sin kandidat, og i dag har altså styret ved unviersitetet gjort det samme. 

Når det gjelder prosessen ved Karolinska Institutet, er ikke den kommet like langt. 

Carl Johan Sundberg (bildet) er leder for søkekomitéen ved Karolinska Institutet. Han sier til Khrono at det nye styret vil legge en tidsplan for rekrutteringsprosessen og den vil bli avklart i slutten av januar. Målet er å ha ansatt en ny rektor til sommeren. 

Khrono har ikke lyktes i å få noen kommentar til innstillingen i Göteborg fra Ole Petter Ottersen.