Professor Jostein Bakke er prosjektleder for iEarth som nå har fått status som senter for fremragende utdanning.
Professor Jostein Bakke er prosjektleder for iEarth som nå har fått status som senter for fremragende utdanning.

Nytt fremragende senter for utdanning til Universitetet i Bergen

Universitetet i Bergen har fått et nytt Senter for fremragende utdanning. Dermed har universitetet to slike sentre.

Publisert Sist oppdatert

(Saken blir oppdatert)

Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling (Diku) har oppnevnt fire nye fremragende sentre for utdanning. De fire nye sentrene er plassert med to ved Universitetet i Oslo, ett ved Universitetet i Bergen og altså for første gang ett ved Universitetet i Sørøst-Norge. Disse fire sentrene får 30-35 millioner fordelt over fem år. Fra før av hadde Norge åtte slike sentre.

Av de totalt tolv sentrene er fire lagt til Universitetet i Oslo, som utmerker seg med flest fremragende miljøer innen utdanning.

De fire nye sentrene heter:

Centre of Excellence in Maritime Simulator Training and Assessment (COAST), Centre for Sustainable Healthcare Education (SHE), Universitetet i Oslo, Centre for Experimental Legal Learning (CELL), Universitetet i Oslo og Centre for Integrated Earth System Science Education (iEarth), Universitetet i Bergen.

Det var åtte kandidater i finalen.

Nybø: — Viktig å løfte fram undervisning og utdanning

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø forteller at sentrene for fremragende utdanning er en viktig satsing for henne og regjeringen.

— Det er viktig at vi får løftet statusen til undervisning, og at utdanning og undervisning for økt prestisje og oppmerksomhet, sier Nybø til Khrono.

Nybø legger til at man trenger miljøer som går foran i arbeidet med å utvikle variert undervisning av høy kvalitet, for alle studenter fortjener å få god undervisning.

— Dette er jo andre gang på kort tid USN blir løftet fram for sin gode utdanningskvalitet. Jeg gleder meg veldig til å få se nærmere på opplegget på campus Vestfold, sier Nybø til Khrono rett i forkant av lanseringen.

I sitt pressemateriell beskriver Diku også at samfunnet og arbeidslivet trenger gode kandidater fra universiteter og høyskoler.

— Derfor trenger vi flere sentre for fremragende utdanning. Hensikten med å ha egne sentre for fremragende utdanning er å stimulere til utvikling av undervisning og læringsmåter i høyere utdanning på bachelor- og mastergradsnivå, beskriver Diku.

SFU er en prestisjeordning for å stimulere fremragende kvalitet i norsk høyere utdanning. Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø var tilstede på campus Vestfold til USN da det blir offentlig kjent at USN får sitt første SFU.

Ros fra rektor

Rektor Dag Rune Olsen ved UiB sier at det er utrolig gledelig at Bergen får sitt andre utdanningsmiljø med SFU-status.

— Jeg ønsker å sende en stor takk til fagfolkene som har brukt tid og ressurser på å lage en flott søknad og ikke minst se hvordan vi kan forbedre utdanningen vår, sier Olsen til På Høyden.

Han håper anerkjennelsen til iEarth skal være med å inspirere resten av miljøet i Bergen.

— Verdien av å få SFU-status må gå utover det å bare ha den statusen. Det er studenter som umiddelbart vil nyte godt av det. Dette kan gi inspirasjon og læring for andre fagmiljø også, sier han.

Fire av tolv sentre ved Universitetet i Oslo

Diku forklarer i en presseomtale at SFU-ordningen gir Norges fremste utdanningsmiljøer ressurser til å videreutvikle sine studier, og at ordningen innebærer en målrettet og langsiktig innsats for å stimulere til utvikling av undervisning og innovative tilnærminger til læring i høyere utdanning på bachelor- og masternivå.

Diku har nå opprettet fire nye sentre. Fra før av har Norge åtte slike sentre. Etter den nye tildelingen har Universitetet i Oslo hele fire sentre lokalisert hos seg.

Universitetet i Bergen har to, Det samme gjelder NTNU. I tillegg har Norges musikkhøgskole et slikt senter, og det samme gjelder filmskolen ved Høgskolen Innlandet.

(Oppdatert med kommentarer fra Dag Rune Olsen klokken 12.33, 12. desember)