Gjennom et vindu i syvende etasje på «Historisk museum» kom innbruddstyvene seg inn i deler av magasinlagrene til De kulturhurhistotiske samlinger på Universitetsmuseet i Bergen august 2017. Foto: Politiet
Gjennom et vindu i syvende etasje på «Historisk museum» kom innbruddstyvene seg inn i deler av magasinlagrene til De kulturhurhistotiske samlinger på Universitetsmuseet i Bergen august 2017. Foto: Politiet

Må i fengsel etter museums-brekket i Bergen

En 53 år gammel rusmisbruker, som blant annet skal ha oppbevart fem stjålne sølvarmbånd etter innbruddet ved Universitetsmuseet i Bergen i august 2017, har fått sin dom. To andre menn blir fortsatt straffeforfulgt, mens en sak er henlagt.

Publisert Sist oppdatert

I august 2017 ble 245 gjenstander fra vikingtiden stjålet fra Universitetsmuseet i Bergen. I oktober samme år meldte en av innbruddstyvene seg for politiet i Bergen.

Fornøyde med straffeen

Bergensavisen skriver at saken mot denne mannen er henlagt som følge av tvil om tilregnelighet. Samtidig melder avisen at en annen mann, en 53 år gammel rusmisbruker, ble dømt for heleri allerede i vår.

Mannen ble dømt til ett år og to måneders fengsel for å ha oppbevart fem sølvarmbånd fra vikingtiden hjemme hos seg, men også for en rekke andre straffbare forhold, som narkotikalovbrudd, biltyveri og brudd på våpenloven.

– Vi er fornøyde med straffeutmålingen, opplyser mannens forsvarer, Jørgen Riple, til BA.

Ukjent verdi

Ifølge 53-åringen fikk han de fem sølvarmbåndene av en av de andre siktede i saken. Han oppholdt armbåndene hjemme hos seg selv, før de til slutt ble funnet i en politiransakelse halvannen måned senere.

Retten mener at heleriet ikke er grovt fordi verdien på de fem sølvarmbåndene er ukjent. Under tvil kom retten frem til at det måtte dreie seg om simpelt heleri, står det i dommen fra Bergen tingrett.

Politiadvokat Linn Mari Søfteland opplyser at en av de som er siktet for innbrudd i saken, har tilstått og vil få sin dom senere i vår. Ytterligere en mann har erkjent oppbevaring, og i den saken vil det bli tatt ut tiltale ettersom han også er siktet for tyveri.

Alle de involverte mennene er i 40- eller 50-årene.

Det meste av tyvegodset, cirka to tredjedeler av de 245 gjenstandene, er kommet til rette. Noen av skattene har måttet gjennom restaureringsarbeid i etterkant av innbruddet.

I etterkant av tyveriet i 2017 sa avdelingsleder for kulturhistorie ved Universitetet i Bergen, Asbjørn Engesvik, følgende til På Høyden:

— Først og fremst er vi glade for at gjenstandene er funnet. Dette er vår felles kulturarv.