Studentboligene på Grønneviksøren åpnet i 2013. Men fremdeles er det bare 12,84 prosent av studentene som er tilknyttet Sammen som får tilbud om samskipnadsbolig. Foto: Dag Hellesund
Studentboligene på Grønneviksøren åpnet i 2013. Men fremdeles er det bare 12,84 prosent av studentene som er tilknyttet Sammen som får tilbud om samskipnadsbolig. Foto: Dag Hellesund

Mange i kø for å få studentbolig

Publisert

Studentsamskipnadene i Norge gir ikke et tilbud til alle studentene som ønsker å leie bolig gjennom dem. Bare i Bergen er det nå nærmere 700 studenter som venter på bolig.

Norsk studentorganisasjon (NSO) har et mål om at tjue prosent av norske studenter skal få tilbud om å leie bolig gjennom studentsamskipnandene. Per i dag er de fleste samskipndene langt unna dette kravet.

I Bergen har Sammen totalt 6000 bolig for utleie til studenter, skriver Bergens Tidende. Køene for å få en slik bolig er lange, etter at studieplassene ble fordelt forrige uke. Sammens kommunikasjonssjef Marita Monsen sier til BT at 682 studenter nå står i kø for bolig.

Verst i Østfold

Khrono presenterte mandag tall fra NSOs Studentboligundersøkelse. Den viser at det er i Østfold det står dårligst til. NTNU er best av de største universitetene, mens både Oslo/Akershus og Vestlandet, altså UiB og HVL, har en dekningsgrad på godt under femten prosent.

— Regjeringens historiske satsing på studentboliger har over tid gitt en økning i dekningsgraden. Dessverre er økningen marginal, og det vil kreve mange års innsats for at 20 prosent av studentene skal ha tilgang på studentbolig. Vi ser at politikken fungerer, og nå må det trappes opp slik at det tildeles minst 3000 studentboliger hvert år, uttaler NSO-leder Håkon Randgaard Mikalsen ved utsendelsen av rapporten.

Mikalsen sier at ved studiestart i fjor var det fremdeles 12 000 studenter som stod i kø for å leie studentbolig gjennom studentsamskipnadene.

Marianne Synnes (H) sitter i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Hun sier til Khrono at regjeringen ønsker flere studentboliger. Men det er et «men» der, mener hun.

— Under de rødgrønne ble det gjennomsnittlig bevilget statstilskudd til rundt 1000 studentboliger årlig. Under Solberg-regjeringene er dette tallet doblet, med en topp på 2500 nye enheter i 2017. Vi bygger nye studentboliger hvert år, men sliter med å ta igjen etterslepet etter de rødgrønnes manglende satsing, sier Synnes til Khrono.

Ikke imponert

Nikolai Klæboe leder Studentparlamentet ved UiB. Han er ikke imponert over antallet tilgjengelige studentboliger i Bergen.

– Det er dyrt å studere i store byer, som ofte også er de som tilbyr studier som juss og medisin. Skal man unngå å ekskludere noen, må man sikre billige bomuligheter, sier han til BT.

Klæboe mener også at studentboliger er viktig for dynamikken i boligmarkedet: Desto flere studenter som må ut på et privat boligmarked, desto høyere blir leieprisene – både for studenter og andre.

Tilbud om madrass

Tidligere var det vanlig at noen studenter sov på sovesal de første nettene etter studiestart, fordi de ikke hadde et annet sted å bo. De siste årene har dette tilbudet vært lite brukt, har Marita Monsen tidligere sagt til På Høyden. Men for dem som mangler et sted å bo, blir det også i år lagt ut madrasser, skriver Monsen i en sms til På Høyden. Hun regner med at antallet som står på venteliste vil endre seg etter at fristen for å svare på tilbudet fra Samordna opptak løper ut.