Det finst mange ulike arter veggedyr. Mennesker kan få rødt utslett som klør dersom et veggedyr går til angrep. Foto: Wikimedia commons
Det finst mange ulike arter veggedyr. Mennesker kan få rødt utslett som klør dersom et veggedyr går til angrep. Foto: Wikimedia commons

UiB-forskere avdekket at veggedyr har hundre millioner år lang historie

Notert: Veggedyr er dobbelt så gamle som forskerne tidligere har trodd.

Publisert

— Analysene våre har vist oss at veggedyrene er dobbelt så gamle som vi har trodd, og har fantes i hele hundre millioner år.

Det sier Steffen Roth, overingeniør ved Universitetsmuseet i Bergen. Sammen med UiB-professor Endre Willasen har han vært med i en internasjonal forskergruppe som har avdekket at disse små parasittene altså har en lenger historie enn man har trodd.

— Det betyr at de må ha hatt verter som i dag er ukjente for oss. Det kan dreie deg om formoren til flaggermus eller kanskje et tidlig pattedyr, sier Roth i en pressemelding.

Veggedyr er det som kalles en blodsugende tege. Det er en parasitt som suger blod fra mennesker og dyr. Veggedyr er fire-fem millimeter langt og tre millimeter bredt, ifølge Wikipedia, og kan ikke fly.

Det finnes over hundre arter veggedyr, og forskerne har vært i Europa, Sør-Amerika, Nord-Amerika, Sørøst-Asia og Afrika for å samle inn individer.

Studien er publisert i tidsskriftet Current Biology.