-  Institusjonene og samskipnadene har et felles ansvar for å følge opp de berørte studentene i en vanskelig tid, sier Ola Magnussen Rydje, leder av Norsk studentorganisasjon. Bildet viser Det nasjonale universitetet for teater, film og tv. Det ligger i Kiev og ble først etablert i 1899. Foto: Wikimedia Commons.
- Institusjonene og samskipnadene har et felles ansvar for å følge opp de berørte studentene i en vanskelig tid, sier Ola Magnussen Rydje, leder av Norsk studentorganisasjon. Bildet viser Det nasjonale universitetet for teater, film og tv. Det ligger i Kiev og ble først etablert i 1899. Foto: Wikimedia Commons.

Fordømmer russisk intervensjon i Ukraina

Publisert

Norsk studentorganisasjon (NSO) og Den europeiske studentorganisasjonen (ESU) fordømmer det russiske angrepet på Ukraina og okkupasjonen av Krim-halvøya. De krever at Ukraina selv får stake ut sin egen fremtid.

- Ukrainske studenter spilte en viktig rolle i kastingen av et autoritært og gjennomkorrupt regime i Ukraina. Veien videre skal Ukraina få styre selv, sier Ola Magnussen Rydje, leder av Norsk studentorganisasjon i en pressemelding.

Norsk studentorganisasjon støtter norske myndigheter i fordømmingen av den russiske innblandingen i Ukraina.

- Selv om vi har gode samarbeid med Russland, er det viktig at Norge sier klart ifra at okkupasjon og undertrykking av andre stater er noe vi ikke tolererer. Norge er en fredsnasjon. Det forplikter, sier Rydje.

Ber Russland ligge unna
Den europeiske studentorganisasjonen ESU (European Students’ Union) sendte 1. mars et brev til russiske og europeiske ledere med krav om at utenlandsk innblanding i Ukrainsk demokratiske utvikling må opphøre. ESU representerer 15 millioner studenter fra 39 land, inkludert ukrainske studenter.

Norsk studentorganisasjon står sammen med Europas studenter i fordømmelsen av den russiske invasjonen.

- Vi, studentene i Europa, krever at Ukrainas demokratiske utvikling skal være under ukrainsk kontroll, under støtte fra hele det internasjonale samfunnet. La Ukrainia bestemme sin egen skjebne, skriver Rok Primozic, leder av European Students’ Union

Norske studentorganisasjoner har lenge samarbeidet tett med den ukrainske studentorganisasjonen UASS.

- Den norske studentbevegelsen har samarbeidet tett med den ukrainske studentbevegelsen siden begynnelsen av 2000-tallet, sier Rydje. I dag arbeider vi sammen med dem om å bygge opp andre studentorganisasjoner i Øst-Europa. Vi støtter dem i deres kamp for en demokratisk fremtid i et samlet og suverent Ukraina.

Følger opp berørte studenter
Det er flere hundre ukrainske studenter som studerer i Norge. Ved blant annet Universitetet i Nordland har rektor, studentleder og rådgivningstjenesten allerede hatt åpent møte for de ukrainske studentene i Norge ved UiN. Nye tiltak vurderes fortløpende.

- Institusjonene og samskipnadene har et felles ansvar for å følge opp de berørte studentene i en vanskelig tid, sier Rydje.

- Uansvarlig av EU
Janne Haaland Matlary, professor i statsvitenskap ved UiO, kritiserer nedbyggingen av NATO-forsvaret i Europa.

- Det som skjer nå viser hvor uhyre farlig denne utviklingen er. Europa må kunne utkjempe konvensjonell krig, og må kunne avskrekke Russland og andre fra å legge press på seg. Europa må være strategisk aktør som Russland: Vi kan ikke spille ludo hvis russerne spiller sjakk. Dette er en svært alvorlig situasjon som jeg håper fører til en oppvåkning i Europa, sier professoren til VG i dag.

Hun viser til at Putin nå har alle kort på hånden: Energiavhengighet, pengestøtte og den militære makten.

- EU opptrer uten samling eller retning. EU sto bak en avtale i Kiev som oppmuntret revolusjonen, men hadde ingen støtte å tilby. Det er egentlig uansvarlig av EU, sier Matlary til avisa.

Brudd på folkeretten
I går fordømte også den norske regjeringen på det skarpeste den russiske innblandingen i Ukraina.

- Sammen med Natos medlemmer fordømmer Norge den russiske militære eskaleringen på Krim-halvøya i Ukraina. Den russiske militære aktiviteten på Krim og truslene om bruk av ytterligere militær makt er brudd på folkeretten. Det hviler et tungt ansvar på Russland for å bidra til å roe ned den spente situasjonen. Russiske myndigheter må umiddelbart imøtekomme den ukrainske anmodningen om dialog for å løse krisen uten bruk av vold, sier utenriksminister Børge Brende.